Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Monimuotoiset joutomaat kuhisevat pian kevättä!

Monimuotoiset joutomaat kuhisevat pian kevättä!

Kevätseuranta-viikonloppu on taas täällä. Mitä kaikkea voi nyt löytääkään lähiluonnosta!
Monimuotoiset joutomaat kuhisevat pian kevättä!

Kuva: Antti Salovaara

Maaliskuun lopun aurinkoiset ja lämpimät säät ovat vilkastuttaneet myös Luonto-Liiton KevätseurantaaMoni laji on heräillyt kevääseen ja pian myös joutomailla riittää menoa.

Laulujoutsenten ja kiurujen lisäksi kurjet, peipot ja töyhtöhyypät ovat palanneet sankoin joukoin takaisin Suomeen. Etelä-Suomessa leskenlehtien ja sinivuokkojen kukinta on ihastuttanut niin luonnossa kuin sosiaalisessa mediassa. Pääsiäisloman aikana nähtiin kymmeniä nokkos- ja sitruunaperhosia.

Nyt kevääseen heräilevät myös joutomaiden lajit. Joutomaat ovat Kevätseurannan tämän vuoden teema, jonka myötä haluamme kiinnittää huomiota näihin uniikkeihin elinympäristöihin.

”Joutomaat täyttyvät keväällä elämästä, kun kasvit ja eläimet pääsevät nauttimaan auringonsäteistä avoimilla paikoilla. Pajujen kukinta on elintärkeä kevään ensimmäisille hyönteisille kuten mehiläisille ja perhosille. Linnuille, siileille ja sisiliskoille taas riittää ruokaa joutomailla pörräävistä hyönteisistä”, kertoo Kevätseurannan koordinaattori Ilona Tuovinen.

Joutomaat ovat mielenkiintoinen yhteentörmäys villin luonnon ja ihmisen toiminnan välillä. Niiden lajistollinen monimuotoisuus voikin olla merkittävästi suurempi kuin hoidetuilla viheralueilla. Vihersuunnittelun lisäksi joutomaita uhkaa vieraslajien leviäminen.

” Vaikka haluamme kannustaa joutomaiden säästämiseen, on niitä kuitenkin hyvä pitää silmällä. Haitalliset vieraslajit kuten komealupiini ja etelänruttojuuri pääsevät helposti leviämään otollisissa ympäristöissä ja valtaamaan elintilaa kotoperäisiltä kasveilta. Tällöin monimuotoisuuden säilyttämisen nimissä on ihmisenkin hyvä ryhtyä toimiin!” Tuovinen painottaa.

Seuraavan kerran kevättä tarkkaillaan Kevätseurannan neljäntenä havaintoviikonloppuna 10. - 11.4. Odotamme erityisesti pajun kukintaa, kimalaisten heräilyä sekä lisää kyy- ja sisiliskohavaintoja.

Lapset voivat myös pelata uutta Kevätseuranta-bingoa!

Kevätseuranta-kampanjaan voi käydä tutustumassa tarkemmin osoitteessa: www.kevatseuranta.fi.

Kannustamme seuraamaan kevättä ja jakamaan keväthavaintoja myös sosiaalisessa mediassa aihetunnisteella #kevätseuranta, @kevatseuranta ja @luontoliitto.

Ilona Tuovinen, Kevätseurantakoordinaattori
ilona.tuovinen@luontoliitto.fi,
Puh. 044 338 1543

Teija Peura, Luonto-Liiton ympäristökasvatuspäällikkö