Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / MMM välttelee suurpetovastuuta

MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖ VÄLTTELEE SUURPETOVASTUUTA

Luonto-Liitto tiedottaa 12.6.2003

Susiaitarahat saavuttamattomissa

Luonto-Liiton Susiryhmä kummastelee maa- ja metsätalousministeriön suhtautumista sudensuojelutyöhön. Susiryhmän mielestä maa- ja metsätalousministeriö välttelee vastuutaan petovahinkojen ennaltaehkäisyssä.

Maa- ja metsätalousministeriö (MMM) on saanut tänä kesänä kaksi hakemusta koskien susiaitojen pystyttämistä kotieläintilojen suojaksi. Susiaita on sähköistetty suoja kotieläinten turvaksi. Kumpikin hakemuksen jättänyt kotieläintila sijaitsee Värtsilässä, Pohjois-Karjassa. Ministeriö on tyrmännyt molemmat hakemukset.

Kielteiset päätökset ministeriö on perustellut sillä, että alueella ei ole vaaraa pedoista eikä siellä ole aikaisemmin ollut kotieläinvahinkoja. Pohjois-Karjalan riistanhoitopiiri on kuitenkin ministeriön kanssa eri mieltä. Sen mukaan alueella on tarvetta kunnollisille susiaidoille. Susiaidoilla on merkitystä sekä kotieläinten että suden suojelun kannalta. Mahdollisten kotieläinvahinkojen ennaltaehkäisy suojaa samalla myös erittäin uhanalaista sutta. Ministeriön välinpitämätön suhtautuminen vahinkojen ennaltaehkäisyyn ei lisää toiveita tiukasti suojellun suden säilymisestä.

"On huolestuttavaa, että Maa- ja metsätalousministeriö ei panosta mahdollisten petovahinkojen ennaltaehkäisyyn susialueilla", toteaa Anu Salminen Luonto-Liiton Susiryhmästä. "Näyttää siltä, että sudelle riittää huomiota vasta, kun se on jo tapettu", hän suree.

Susiaitoja on Suomessa rakennettu ainoastaan kymmenisen kappaletta, vaikka tarvetta on huomattavasti enemmän. Tähän mennessä pääosa susiaidoista on pystytetty Pohjois- ja Etelä-Karjalaan. Aidoista saadut kokemukset ovat olleet poikkeuksetta positiivisia. Kaikki tähän mennessä pystytetyt susiaidat on rakennettu talkoovoimin yhdessä tilallisten ja luonnonsuojeluväen kanssa. Ministeriön ei ole tarvinnut osallistua muuhun kuin rahoitukseen. Tänä kesänä toisen Värtsiläisen tilan suojaksi joudutaan pystyttämään väliaikainen, sähköllä varustettu nylonaita.

Suomessa susi on erittäin uhanalainen. Maassamme on vain 130-150 sutta.

Lisätiedot: Anu Salminen, 050 536 1024
Sami Säynevirta, 040 533 3570, sami.saynevirta(a)pp.inet.fi