Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Mielenosoitus Lapin susien puolesta Helsingissä: Oikeus olla susi – myös Lapissa

Luonto-Liitto ja Wild Lynx ry järjestävät mielenosoituksen, jossa vaaditaan toimenpiteitä susikannan palauttamiseksi Lappiin.

Luonto-Liitto tiedottaa 10.10.2011

Mielenilmaus järjestetään tiistaina 11.10. kello 13.30-14.30 Pikkuparlamentin Kansalaisinfon edessä Helsingissä. Samaan aikaan Kansalaisinfossa pidetään Lapin liiton petofoorumi, jossa käydään keskustelua poronhoidon petovahingoista.

Susi on Suomessa erittäin uhanalainen laji. Susikanta on romahtanut salametsästyksen seurauksena viime vuosien aikana. Lapissa lisääntymiskykyistä susikantaa ei ole lainkaan, mihin on syynä sekä laillinen että laiton metsästys. Lapin tilanne on sikäli erityislaatuinen, että koko alue kuuluu poronhoitoalueen piiriin.

"Susien ja porotalouden yhteensovittaminen ei saa tarkoittaa susien systemaattista ampumista alueelta. Poronhoitoalue kattaa kolmasosan Suomesta. Porotalous ei voi yksin määrittää susien määrää alueella", Luonto-Liiton järjestöpäällikkö Sami Säynevirta toteaa.

Vapaasti laiduntavien porojen petovahinkoja on käytännössä vaikea estää. Susikannan ja porotalouden yhteiseloa voidaan kuitenkin edistää monenlaisilla toimenpiteillä.

"Erävalvontaa on tehostettava poronhoitoalueella. Petovahinkojen korvausjärjestelmää pitäisi kehittää reviiripohjaiseksi. Lisäksi on kaikissa tapauksissa selvitettävä porojen todellinen kuolinsyy", sanoo Wild Lynx ry:n puheenjohtaja Jaana Julin.

Luonto-Liiton susiryhmä ja Wild Lynx ry esittävät seuraavat vaatimukset susikannan palauttamiseksi Lappiin:

1. On hyväksyttävä, että sudet kuuluvat Suomen luontoon, myös Lappiin.

2. Susia on Suomessa tällä hetkellä vain 135-145 yksilöä. Susikanta on puolittunut salametsästyksen takia: vuonna 2005 susia oli vielä 250. Kannan pieneneminen on pysäytettävä välittömästi.

3. Lapissa ei ole lisääntyvää susikantaa ollenkaan. Tästä huolimatta Lapin riistanhoitopiiri myöntää sudentappolupia. Tappolupien myöntäminen on lopetettava.

4. Sudet ja muut suurpedot voisivat olla Lapille arvokas matkailuvaltti mm. luontomatkailun kautta. Tätä mahdollisuutta on tuotava paremmin esille.

5. Valitettavasti salametsästys on kaikkien virallisten tahojen mukaan yleistä Suomessa. Myös Lappiin pitää saada lisää erävalvonnan resursseja.

6. Porojen kuolinsyiden selvittämistä ja varmistamista on tehostettava.

7. Susien ja porotalouden yhteensovittaminen pitää mahdollistaa. Petovahingot pitää ennaltaehkäistä parhaan kyvyn mukaan.

8. Petovahinkojen korvaamista täytyy kehittää edelleen mm. miettimällä reviiripohjaisen petokorvausjärjestelmän käyttöönottoa, jolloin susia alueellaan suvaitsevat paliskunnat hyötyisivät taloudellisesti.

9. Susien liikkuminen muualle Skandinaviaan on turvattava. Ruotsin ja Norjan susikanta tarvitsee geenivirtaa Suomesta.

10. Poronhoitoalueen etelärajaa on nostettava. Nykyisellään poronhoitoalue kattaa 1/3 koko Suomen pinta-alasta.

Sami Säynevirta
Luonto-Liiton järjestöpäällikkö