Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Mielenosoittajat hautaavat Fennovoiman Helsingissä torstaina 6.8.

Mielenosoittajat hautaavat Fennovoiman Helsingissä torstaina 6.8.

Luonto-Liitto tiedottaa 4.8.2015

Valtioneuvoston päättäessä torstaina 6.8. Fennovoiman tulevaisuudesta järjestöt, ympäristöliikkeet ja verkostot järjestävät ydinvoimalahanketta vastustavan mielenosoituksen Helsingissä alkaen klo 11. Rautatientorilta käynnistyvä mielenosoitus jatkuu Senaatintorilla toritapahtumana, jossa on tarjolla iltaan asti musiikkia, performansseja ja puheita. Järjestäjät kutsuvat kaikkia mukaan vaatimaan, että hallitus hylkää Fennovoiman kelvottoman hakemuksen ja lopettaa vihdoin liian pitkälle venyneen tragikoomisen farssin.

Fennovoima ei määräpäivänä 30.6. täyttänyt eduskunnan ehtoa 60% kotimaisesta omistuksesta. Mielenosoittajien mukaan hankkeen rahoitus lainoineen on jopa 85% venäläistä ja siksi riippuvuus Venäjästä on ilmeistä. He katsovat Fennovoiman menettäneen skandaalien myötä luotettavuutensa ja vaativat myöntämään kaikille osakkaille mahdollisuuden irtautua hankkeesta.

Mielenosoittajat muistuttavat, että Fukushiman katastrofin jälkeen on ydinvoimasta tullut toivoton sijoitus, eivätkä he hyväksy kannattamattoman hankkeen jatkamista julkisin varoin. Mielenosoituksen järjestäjät pitävät riskinä, että merkittävien yksityisten sijoittajien vetäydyttyä kunnat ja valtionyhtiöt, kuten hallituksen painostamana mukaan pyrkivä Fortum, sälyttäisivät tappiot veronmaksajille.

”Fennovoima ei aja yhteiskunnan etua. Vaadimme hankkeen lopullista hylkäämistä. Vastustamme hanketta laittomasti eteenpäin jyrääviä rahoittajia ja hallintoa. Työt Hanhikivenniemellä on välittömästi lopetettava ja alue  ennallistettava”, toteaa Angi Mauranen Maan ystävistä.

Mielenosoituksen järjestäjien mukaan ympäristön, talouden ja työllisyyden kannalta olisi järkevämpää panostaa hajautettuun uusiutuvaan energiaan. Järjestäjät eivät myöskään hyväksy Fennovoiman avohakkuita, jotka ovat tuhonneet luonnoltaan ainutlaatuista Hanhikivenniemeä kuukausia ennen rakennusluvan hakemista. Mielenosoittajat katsovat, että kiirehtimällä koetetaan saada hanke vaikuttamaan väistämättömältä.

”Fennovoima uhkaa Pohjanlahden herkkää luontoa, sekä miljoonia ruotsalaisia, jotka asuvat itärannikolla Pohjanlahden rannalla. Ruotsi on alkanut luopua ydinvoimasta taloudellisista ja turvallisuussyistä. Vastustamme ehdottomasti tätä järjetöntä hanketta. Suomi alkaa yhä enemmän muistuttaa banaanivaltiota, jossa hallinto ei kunnioita tietoa, lakia tai eduskuntaa”, sanoo My Leffler "Folkkampanjen mot Kärnkraft – Kärnvapen"-liikkeestä

Mielenosoituksen järjestävät Naiset Atomivoimaa Vastaan, Naiset Rauhan Puolesta, Maan ystävien ydinvoimatoimintaryhmä, Luonto-Liitto, PAND, Taiteilijat Rauhan Puolesta, Suomen Luonnonsuojeluliitto, Kärnkraftsfritt Bottenviken, Folkkampanjen mot Kärnkraft – Kärnvapen ja Ei Fennovoimaa-verkosto.

Mielenosoituksen kokoontuminen Rautatientorilla klo 11.00, marssi Senaatintorille lähtee klo 11.30, jossa ohjelmaa klo 17 asti. (Valtioneuvoston kokous alkaa klo 13, joten ainakin tätä ennen on hyvä olla paikalla.)

Tiedotusvälineitä pyydetään myös järjestöjen Työ- ja Elinkeinoministeriön energiaosaston virkamiesten tapaamiseen 5.8.2015 klo 8.30-8.50.

Lisätietoja: Jari Natunen, Biokemisti, FT
+358 40 77 13 781, njarit@yahoo.com