Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Mielenosoittajat vaativat biotaloutta ja energiansäästöä, ei uusia ydinvoimaloita

Suomen luonnonsuojeluliitto, Luonto-Liitto ja Greenpeace tiedottavat 25.4.2009:

Ydinvoimaa ja uraanikaivoksia vastustavat mielenosoittajat marssivat tänään klo 13 Helsingissä eduskuntatalolta Kolmen sepän patsaalle. He kuljettavat mukanaan ydinvoiman Troijan hevosta ja noin tuhatta kiloa keltaisia uraanikiviä. Tällä muistutetaan siitä, että Suomessa toimivat ydinvoimalat tuottavat viidessä minuutissa, polttoaineen tuotanto mukaan lukien, tuhat kiloa myrkyllistä jätettä.

Mielenosoittajat vaativat uusien ydinvoimalahakemusten hylkäämistä, tehokkaita energiansäästötoimia ja uusiutuviin energiamuotoihin perustuvan biotalouden esiinmarssia. Ydinjätteitä mahassaan kuljettava Troijan hevonen muistuttaa siitä taakasta, jonka ydinvoiman käyttäminen jättää tuleville sukupolville tuhansiksi vuosiksi.

"Ydinvoima olisi selvästi kallein energiavaihtoehto, jos ydinvoimateollisuus joutuisi kantamaan yksin vastuun tuotantonsa riskeistä ja jätteistä. Ydinvoimayhtiöt haluavat kuitenkin tuottaa sähköä vientiin ja jättää vastuun ja riskin yhteiskunnan kannettaviksi", toteaa ydinvoimakampanjavastaava Janne Björklund Suomen luonnonsuojeluliitosta.

"Ydinvoiman markkinointi ympäristösyillä on tekopyhää. Tuhannet suomalaiset pelkäävät joutuvansa uraanikaivoksen tai ydinjätehaudan naapureiksi, eivätkä ydinvoiman kannattajat ole valmiita ilmastonmuutoksen torjumiseen riittäviin päästövähennyksiin", sanoo Tuomo Tormulainen Pohjois-Karjalan uraanikaivosten vastaisesta liikkeestä.

Ydinvoiman lisärakentamisella voitaisiin saada korkeintaan viiden prosentin päästövähennys, ja sen saavuttaminen kestäisi 10-15 vuotta. Ilmastonmuutoksen torjuminen edellyttää nopeampia ja tehokkaampia keinoja kuten energiatehokkuutta rakennuksissa, teollisuudessa ja liikenteessä sekä laajamittaista uusiutuvan energian käyttöönottoa.

Lisätietoja:
Janne Björklund, ydinvoimakampanjavastaava, Suomen luonnonsuojeluliitto, puh. 050 535 3205
Lauri Myllyvirta, energiavastaava, Greenpeace, puh. 050 362 5981
Senni Luosujärvi, Luonto-Liitto, Luonto-Liitto, puh. 0400 911 891

Toimituksille tiedoksi:
Julkaisuvapaita, painokelpoisia valokuvia mielenosoituksesta on ladattavissa lauantaina klo 14 alkaen (ennakkokuvia jo nyt) osoitteesta:

kuuluu seuraaviin kategorioihin: , , ,