Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Metsäliitto osti puuta Muurmanskiin suunnitellulla suojelualueella hakkaavalta yhtiöltä

Metsäliitto osti puuta Muurmanskiin suunnitellulla suojelualueella hakkaavalta yhtiöltä

METSÄLIITTO OSTI PUUTA MUURMANSKIIN SUUNNITELLULLA SUOJELUALUEELLA HAKKAAVALTA YHTIÖLTÄ

Luonto-Liitto tiedottaa 14.3.2000

Kuolan tiedekeskuksen ja Muurmanskin alueen ympäristöjärjestöjen välittämän tiedon mukaan Metsäliitto hankki viime vuonna ainakin 12.000 kuutiometriä puuta Muurmanskin alueelle suunnitellulla Lapin metsän suojelualueella hakkaavalta yhtiöltä. Metsäliitto on aiemmin kieltänyt toimivansa alueella lainkaan.

Metsäliitto on hankkinut vuoden 1999 aikana ainakin 12.000 kuutiometriä puuta Priroda nimiseltä metsäyhtiöltä, joka on hakannut Lapin metsän suunnitellulla suojelualueella, kertoi Apatiitissa toimiva Kuolan tiedekeskuksen tutkija Dennis Smirnov tänään aamulla.

Lapin metsä on Murmanskissa sijaitsevan Lapin luonnonpuiston ja suomalaisen UKK-puiston väliin jäävä 420.000 hehtaarin laajuinen luonnontilainen alue. Nyt paljastuneet hakkuut kuuluvat paitsi Kuolan tiedekeskuksen laatimaan suojelusuunnitelmaan, myös Muurmanskin alueen vanhojen metsien hakkuumoratorioon. Lapin metsä on yksi neljästä Suomen ympäristöministeriön ja Muurmanskin ekologiakomitean kahdenväliseen sopimukseen kirjatusta kohteesta, joilla kartoitetaan mahdollisen luonnonsuojelualueen luonnonarvoja.

Erityisen mielenkiintoiseksi tapauksen tekee se, että Metsäliitto on aiemmin kieltänyt edes toimivansa alueella. Viimeksi yhtiön aluejohtaja Jari Hurskainen totesi Lapin Kansassa (26.1.2000), että "Metsäliitolla ei ole ollut kahteen vuoteen mitään hakkuusuunnitelmia tai kontakteja Muurmanskin alueelle".

"Metsäliitto on lopettanut suorat ostot AO Prirodalta Lapin metsän hakkuiden noustua julkisuuteen, mutta jatkanut ostoja kierrättämällä puuta norjalaisten välittäjien kautta", kertoi Irina Zaytzeva BCC:n (Biodiversity Conservation Centre) Kuolan osastosta.

"Lapin metsä on yksi vihreän vyöhykkeen tärkeimmistä kohteista", painottaa Luonto-Liiton projektisihteeri Aulikki Lipponen. "Samaan aikaan kun Suomen ympäristöministeriö rahoittaa paikallisten tutkijoiden suojelusuunnitelmia, yksi Suomen suurimmista metsäyhtiöistä ostaa puuta alueen arvokkaimpia metsiä hakkaavalta yhtiöltä."

Metsäliitto aiemminkin ympäristöjärjestöjen hampaissa

Metsäliitto joutui tammikuussa 1998 Venäjän Greenpeacen ja BCC:n mustalle listalle kieltäydyttyään sitoutumasta Karjalan ja Muurmanskin alueiden vanhojen metsien hakkuumoratorioon. Valtaosa muista suurista suomalaisyhtiöistä sitoutui olemaan hankkimatta puuta Karjalan ja Muurmanskin luonnonmetsistä jo vuosina 1996-1997. "Metsäliitto on kulkenut viimeiset vuodet täysin omia polkujaan. Tehdessämme viime vuonna selvitystä suomalaisyhtiöiden toiminnasta Venäjällä Metsäliitto kieltäytyi kertomasta edes toiminta-alueitaan, kun muut metsäyhtiöt kertoivat puunhankinnastaan lähes klapin tarkkuudella", sanoo Luonto-Liiton Venäjä-koordinaattori Otso Ovaskainen.

Lisätiedot:
Dennis Smirnov / Kuolan tiedekeskus p. +7-81555-77605, e-mail: smirnovd_ät_inep.ksc.ru
Irina Zaytzeva / BCC:n Kuolan osasto, p. +7-81555-75025, e-mail: lepores_ät_aprec.ru
Aulikki Lipponen / Luonto-Liitto, p. 09-68 444 210, e-mail: aulikki.lipponen_ät_helsinki.fi
Otso Ovaskainen / Luonto-Liitto, p. 050-309 2795, e-mail: otso.ovaskainen_ät_helsinki.fi

kuuluu seuraaviin kategorioihin: ,