Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Metsähallitus tuhoaa luonnonmetsiä ja pilaa retkeilymahdollisuuksia Hossan retkeilyalueella

Luonto-Liitto vaatii Metsähallitusta luopumaan Kainuussa sijaitsevan Hossan retkeilyalueen hakkuusuunnitelmista. Hakkuita varten aloitettu talvitien rakentaminen on keskeytettävä välittömästi. Metsähallitus on suunnitellut Hossan retkeilyalueella hakkuita metsiin, jotka täyttävät Natura-ohjelman boreaalisen luonnonmetsän luontotyypin kriteerit. Näiden metsien tulisi olla lailla suojeltuja.

Luonto-Liitto tiedottaa 30.11.2011

”Erämaisen alueen pirstominen teitä rakentamalla ja yhtenäisiä luonnonmetsiä hakkaamalla on käsittämätöntä toimintaa valtion retkeilyalueella”, ihmettelee Mai Suominen Luonto-Liiton metsäryhmästä. ”Laajalla Hossan alueella on retkeilyn ohella erityisen hyvät mahdollisuudet vanhojen metsien suojelemiseen. Lajistoselvitysten perusteella Hossan alue on Suomen parhaita männyn kääpälajiston esiintymäalueita.”

Natura-luontotyyppien suojelusta vastaavat ympäristöviranomaiset ELY-keskuksessa. Luonto-Liitto on pyytänyt alueellisia viranomaisia selvittämään suunniteltujen leimikoiden Natura-arvot.

Luontojärjestöt ovat toistuvasti esittäneet retkeilyalueiden muuttamista kansallispuistoiksi tai luonnonsuojelualueiksi. Viimeksi tänä syksynä Luonto-Liitto, Suomen luonnonsuojeluliitto ja Greenpeace esittivät Hossan retkeilyalueen liittämistä perusteilla olevaan Kalevalapuistoon luonnonsuojelualueena. Myös Kainuun luonnonsuojelupiiri ja paikalliset matkailuyrittäjät ovat vaatineet Hossan alueen hakkuiden lopettamista ja kansallispuiston perustamista alueelle.

”Nämä uudet hakkuusuunnitelmat osoittavat jälleen kerran, että retkeilyalueiden luonto- ja retkeilyarvot eivät ole turvassa ilman pysyvää suojelua”, toteaa Luonto-Liiton metsävastaava Lauri Kajander. ”Samoihin ongelmiin törmätään toistuvasti retkeilyalueilla eri puolilla Suomea, vaikka Metsähallituksenkin mukaan retkeilyalueiden ensisijainen tavoite on retkeily- ja ulkoilupalvelujen tarjoaminen.”

Lisätietoja:

Lauri Kajander, Luonto-Liiton metsävastaava,
p, 045 1179 610, lauri.kajander(at)luontoliitto.fi

Mai Suominen, Luonto-Liiton metsäryhmän jäsen,

Linkit:

Kuvia Hossan retkeilyalueen talvitien teosta ja suunnitelluilta hakkuualoilta

Leimikoiden sijainti Google Mapsissa

Hossan retkeilyalueen kartta (suunnitellut hakkuut sijoittuvat alueen lounaisosaan Honkavaaran lounaispuolelle)

Hossan retkeilyalue Metsähallituksen luontoon.fi -palvelussa

Kainuun luonnonsuojelupiirin tiedote 14.11.2011