Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Metsähallitus tietää hakkaavansa uhanalaisen kuukkelin reviirillä

Metsähallitus tietää hakkaavansa uhanalaisen kuukkelin reviirillä

GREENPEACE, LUONTO-LIITTO JA SUOMEN LUONNOSUOJELULIITTO TIEDOTTAVAT, 18.11.2008

Luontojärjestöt eivät hyväksy Metsähallituksen väitettä, etteivät parhaillaan tapahtuvat hakkuut Virroilla Lakeisnevankankaalla tuhoaisi kuukkelin elinalueita. Metsähallitus on vedonnut julkisuudessa siihen, ettei kuukkelin reviireistä alueella ole tietoa. Väite ei pidä paikkaansa, sillä elinalueesta on tiedotettu Metsähallitukselle jo vuodesta 1997, ja paikalliset lintuharrastajat ovat pitäneet Metsähallituksen ajan tasalla kuukkelien tilasta.

- Olemme esittäneet maaliskuussa 2000 ja toistuvasti sen jälkeen Metsähallitukselle, että koko luontojärjestöjen rajaama alue tulee suojella, sillä metsät ovat kuukkelille tärkeitä. Parhaillaan hakattava alue on kiistatta nykyistä kuukkelireviiriä, sanoo Rainer Mäkelä Pirkanmaan lintutieteellisestä yhdistyksestä. Mäkelä on tutkinut Pirkanmaan kuukkeleita vuosien ajan.

- Ei voi olla epäselvää Metsähallitukselle, että koko alue on merkittävä kuukkelille. Sitä ei vain haluta ymmärtää. Olemme pyytäneet Metsähallitukselta, että järjestöjen suojeluesityksen lisäksi myös ympäröivät valtionmaat huomioitaisiin kokonaisuutena kuukkelialueena eikä alueen kuusikoita tulisi hakata lainkaan, mutta Metsähallitus ei ole vastannut pyyntöön, Mäkelä jatkaa.

Metsähallituksen aiempien hakkuiden seurauksena 1990-luvun lopulla yksi kuukkelireviiri katosi alueelta. Metsähallitus olisi aiemmin tänä vuonna hakannut Lakeisnevan läheisen Pahalamminvuoren metsiä, elleivät luontojärjestöt olisi puuttuneet tilanteeseen. Alue säästyi toistaiseksi hakkuilta, ja viime kesänä kuukkelin pesintä siellä onnistui. Metsähallituksen avohakkuusuunnitelmat ovat kuitenkin edelleen voimassa.

Metsähallitus on hakannut Lakeisnevan kuukkelimetsissä myös 2004 ja 2006. Nämäkin hakkuut toteutettiin Metsähallituksen ympäristöoppaan vastaisesti ilman Metsähallituksen luonnonsuojeluosaston osallistumista suunnitteluun. Hakkuiden sijasta kuukkelille tulisi suunnitella erillinen suojeluohjelma valtionmetsiin. Kuukkeli on taantunut voimakkaasti metsätalouden takia.

Lisätietoja:
Rainer Mäkelä, Pirkanmaan lintutieteellinen yhdistys, puhelin 040 530 8957
Sini Harkki, metsäkampanjavastaava, Greenpeace, 050 582 1107
Harri Hölttä, metsäasiantuntija, Suomen Luonnonsuojeluliitto, 040 722 9224
Risto Mustonen, metsävastaava, Luonto-Liitto, 0400 687 856

kuuluu seuraaviin kategorioihin: ,