Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Metsähallitus hävittää harvinaista kuukkelin elinaluetta Virroilla

Metsähallitus hävittää harvinaista kuukkelin elinaluetta Virroilla

Greenpeace, Luonto-Liitto ja Suomen luonnonsuojeluliitto tiedottavat 17.11.2008

Metsähallitus hakkaa parhaillaan alueellisesti uhanalaisen kuukkelin elinalueita Virroilla. Virtain Riponevan-Lakeisnevankankaan ja Pahalamminvuoren metsät ovat viimeisiä kuukkelin elinvoimaisia elinalueita Etelä-Suomessa. Pohjoisessa yleinen kuukkeli on Etelä-Suomessa erittäin harvinainen ja vaarassa hävitä.

Hakkuut ovat Metsähallituksen oman ympäristöoppaan vastaisia, sillä uhanalaisen lajin elinvoimaiset elinympäristöt tulisi säästää ja kaikki hakkuut suunnitella yhdessä laitoksen luonnonsuojeluosaston kanssa. Nämä eivät hakkuista kuitenkaan kysyttäessä tienneet.

- Metsähallitus avohakkaa nyt Lakeisnevankankaan metsissä kuukkelin elinaluetta, jonka se on vielä itse merkinnyt "monimuotoisuuden lisäämisalueeksi". Monimuotoisuutta avohakkuilla ei todellakaan lisätä, vaan vähennetään alueelta taas yksi kuukkelin asuttama kuusikko, sanoo Greenpeacen metsäkampanjavastaava Sini Harkki.

Hakkuita Virtain kuukkelimetsissä on kritisoitu jo vuosia. Luonnonsuojelujärjestöt Greenpeace, Luonto-Liitto ja Suomen luonnonsuojeluliitto ovat esittäneet aluetta suojeltavaksi jo vuodesta 2000.

Kuukkeli on taantunut voimakkaasti viimeisen sadan vuoden aikana. Keskeinen syy harvinaistumiseen on metsätalous. Pirkanmaan kuukkelimetsät ovat Etelä-Karjalan Parikkalan ohella eteläisimmät tiedossa olevat alueet, joilla kuukkeli todistetusti yhä pesii.

Luonnonsuojelujärjestöt vaativat Metsähallitusta jäädyttämään hakkuusuunnitelmat kuukkelin elinalueilla ja laatimaan kokonaissuunnitelman kuukkelikantojen vakiinnuttamiseksi ja vahvistamiseksi Etelä-Suomen valtionmailla.

Suomi on sitoutunut pysäyttämään monimuotoisuuden vähenemisen. Tätä tavoitetta vasten on ristiriitaista, että valtion liikelaitos tahallaan vähentää uhanalaisen lajin elinympäristöjä.

- Kuukkelin pelastamisessa on todella kiire. Valtion tulisi näyttää tässä esimerkkiä, mutta Metsähallitus toimii vastuuttomasti ja heikentää jatkuvasti kuukkelin elinmahdollisuuksia, sanoo Suomen luonnonsuojeluliiton metsäasiantuntija Harri Hölttä.

Kuvia hakkuista Virroilla:

Sini Harkki, metsäkampanjavastaava, Greenpeace, 050 582 1107