Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Metsähallitus avohakkaa edelleen virkistysmetsiä

Metsähallitus avohakkaa edelleen virkistysmetsiä

Luonto-Liitto tiedottaa 18.2.2010

Luonto-Liitto, Kainuun luonnonsuojelupiiri ja Ylä-Kainuun Luonto vaativat Metsähallitusta lopettamaan ranta- ja virkistysmetsien avohakkuut. Laitos jatkaa vuodesta toiseen häikäilemätöntä virkistykseen tarkoitettujen metsien sekä rantojen ja retkeilyreittien metsien avohakkaamista. Vaikka suuri osa suomalaisista ei hyväksy avohakkuita, jatkaa Metsähallitus niitä edelleen jopa valtion virkistys- ja retkeilyalueilla.

Esimerkiksi Kainuun Suomussalmella Yli-Vuokin virkistysmetsässä ja sen läheisissä rantametsissä on viime vuosina tehty paljon avohakkuita ja niin sanottuja pienaukkohakkuita, ks. oheinen linkki. Metsähallitus on suunnitellut alueelle lisää hakkuita, jotka sijoittuvat rannan tuntumaan. Pienten järvien halkoma alue on suosittu erityisesti kalastajien ja luonnossa liikkuvien keskuudessa.

- Metsähallitus ei kuuntele kansalaisten mielipiteitä. Tavanomaiset metsänkäsittelyohjeet eivät säilytä maisemaa ja virkistysarvoja riittävästi. Vähimmäisvaatimuksena tulisi olla, että virkistysalueilla luovutaan avohakkuista kokonaan ja muuallakin jätetään rannoille aidosti maisemaa säästävät leveät suojavyöhykkeet, sanoo metsävastaava Mari E. Niemi Luonto-Liitosta.

Valtiolla on noin sata Metsähallituksen hallinnoimaa Yli-Vuokin alueen kaltaista virkistysmetsää eri puolilla maata. Näissä metsissä on sallittu aivan tavanomaiset metsänkäsittelytoimenpiteet. Sama pätee myös esimerkiksi valtion lakisääteisiin retkeilyalueihin, joilla harjoitetaan hyvin intensiivistä metsätaloutta.

- Virkistysalueiden avohakkaaminen on toistuva ilmiö Metsähallituksen toiminnassa. Myös viime vuonna Metsähallituksen hakkuusuunnitelmat sijoittuivat virkistyksen kannalta erityisen arvokkaille alueille. Hakkuut Jumalissärkän-Hoikansärkän Natura 2000 -alueella sekä Syväjärven särkän alueella Etelä-Suomussalmella aiheuttivat voimakasta pahennusta paikalllisten keskuudessa. Myös näille alueille on edelleen uusia hakkuusuunnitelmia, toteaa Tarja Leinonen Kainuun luonnonsuojelupiiristä.

100 kainuulaisvaikuttajaa vetosi Kainuun metsienkäsittelyn muuttamiseksi jo vuonna 2006. Kainuun metsämaiseman hakkuisiin vaadittiin tuolloinkin perustavanlaatuista muutosta. Avohakkuista esitettiin siirtymistä poimintahakkuisiin. Myös tuoreet tutkimustulokset opastavat Metsähallitusta samansuuntaisesti: 70 prosenttia kansalaisista ei hyväksy avohakkuita (Valkeapää ym. 2009). Luonnonsuojelujärjestöjen mielestä avohakkuut tulisikin kieltää erityisesti virkistys- ja ulkoilukäyttöön varatuilla metsäalueilla.


Lisätietoja
Mari E. Niemi / Luonto-Liiton metsävastaava / 050-3224363
Tarja Leinonen / Kainuun luonnonsuojelupiirin piirisihteeri / 050-5524426
Jouni Mäkeläinen / Ylä-Kainuun Luonto ry:n puheenjohtaja / 040-4811997
Jorma Seppänen / Ylä-Kainuun Luonto ry:n jäsen / 044-2794423

Yli-Vuokin alueella ja ympäristössä tehdyt hakkuut Google Maps:ssa:
http://maps.google.com/maps/ms?hl=en&ie=UTF8&t=h&msa=0&msid=113656614988860593159.00047fd3e7a6e48fde5cb&z=14

Kainuulaisten vetoomus 2006:
http://www.kaleva.fi/plus/index.cfm?j=539729

Metsähallituksen virkistykseen tarkoitettuja kohteita
http://www.luontoon.fi/page.asp?Section=1191

Lähde:
http://www.helsinki.fi/metsatieteet/tutkimus/pdf/Report55.pdf

kuuluu seuraaviin kategorioihin: ,