Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Metsähallituksen Pohjanmaan alueen hakkumääriä ei voi lisätä

Metsähallituksen Pohjanmaan alueen hakkumääriä ei voi lisätä

Luonto-Liiton Pohjois-Suomen piiri tyrmää Metsähallituksen päätöksen lisätä merkittävästi Pohjanmaan vuotuisia hakkuutavoitteita. Metsähallitus ilmoitti 25.3. lisäävänsä alueen hakkuumääriä 85 000 kuutiometrillä vuodessa. Asiasta kirjoitti myös Kaleva lauantaina 26.3.

Luonto-Liitto tiedottaa 29.3.2011

Korotus nostaa vuotuista hakkuumäärää 9,4 prosentilla. Vuodesta 2005 asti hakkuusuunnitelmat ovat nousseet kolmanneksella.

– Tämä on täysin kestämätöntä toimintaa aikana, jolloin metsäluonnon tila on hyvin heikko. Metsähallituksen viime vuoden liikevoitto oli kaikkien aikojen paras. Tällaisessa tilanteessa hakkuutavoitteita on varaa vähentää, painottaa Tiina Jalkanen Luonto-Liitosta.

Pohjanmaan alueen 2011–2016 luonnonvarasuunnitelman päivityksessä Metsähallitus kertoo lisäksi suojelevansa 1700 hehtaaria metsiä. Ilmoitetut suojelualueet on kuitenkin päätetty suojella jo ennen suunnittelukautta vuonna 2009. Tuolloin Metsähallitus suojeli 10 000 hehtaaria osana Etelä-Suomen metsiensuojeluohjelma METSO:a. Metsähallitus ei siis tällä kertaa suojele yhtään uutta kohdetta.

– Metsähallitus ylpeilee turhaan suojelusaavutuksillaan. METSO-ohjelman puitteissa tehdyt suojelutoimenpiteet ovat hyvä alku, mutta eivät tällaisenaan riitä, kun metsien hakkuita koko ajan lisätään. Selvästikään monimuotoisuuden suojelua ei Metsähallituksessa ole otettu vakavasti, toteaa Jaakko Junikka Luonto-Liiton Pohjois-Suomen piiristä.

Pohjanmaan alueen länsiosissa metsää on suojeltu vain alle 2 prosenttia kaikesta metsämaasta. Viime syksynä Nagoyan biodiversiteettikokouksessa Suomi sitoutui kansainväliseen tavoitteeseen suojella 17 prosenttia maa-alueistaan. Metsähallitus ei ole tainnut vielä havahtua tähän todellisuuteen.

Tiina Jalkanen
Luonto-Liiton hallituksen jäsen