Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Metsähallituksen hakkuut Malahvialla perusteettomia

Metsähallituksen hakkuut Malahvialla perusteettomia

Luonnonsuojelijat protestoivat maastossa

Luonto-Liitto tiedottaa 4.3.2006

Luonnonsuojelijat osoittavat mieltään valtion liikelaitos Metsähallituksen hakkuita vastaan Suomussalmen Malahviassa. Malahvian Natura-alueen hakkuissa on tarkoitus poistaa noin 3000 kuutiometriä puuta 40 hehtaarin alalta. Hakkuut ovat huonosti perusteltuja ja pilaavat alueen luonnonarvoja.

- Malahvian metsät eivät tarvitse keinotekoista ennallistamista, toteaa Olli Manninen Luonto-Liiton metsäryhmästä. - Alue on kauttaaltaan lahopuustoista, vanhaa ja rakenteeltaan luontaista metsää. Jopa Metsähallituksen omassa toimenpidesuunnitelmassa ennallistamisen tarve on todettu vähäiseksi, mutta silti savottaan on ryhdytty.

Metsähallitus on ilmoittanut tekevänsä Malahvian Natura-alueella ainoastaan luonnontilaa ennallistavia hakkuita. Suurinta osaa nyt tehtävistä hakkuista ei kuitenkaan millään perusteella voi nimittää ennallistamiseksi. \"Ryöstöennallistamisessa\" luonnontilan palauttamisen varjolla suuri osa puustosta kaadetaan ja kuljetetaan pois metsästä. Samalla tärvellään jo olemassa olevia suojeluarvoja sekä tulevan luonnonsuojelualueen maisemaa.

Tekosyynä hakkuille käytetään Metsäntutkimuslaitoksen tutkimusta \"Metsätaloustoimenpiteiden vaikutus luonnontilaisen metsän monimuotoisuuteen\". Suomessa tiedetään jo varsin hyvin, että luonnontilaiset metsät ovat arvokkaimpia uhanalaisten lajien elinympäristöjä. Samoin tiedetään, että metsätalouden aiheuttamat muutokset ovat suurin syy lajien uhanalaisuuteen.

Metsähallituksen mukaan ennallistamista tehdään luonnontilaltaan heikentyneillä kuvioilla.

- Luonnontila ei parane, kun tällaisia nykymuotoiselta metsätaloustoiminnalta säästyneitä vanhoja metsiä hakataan monitoimikoneella ja puut viedään pois, sanoo Manninen.

- Lisää vanhoja metsiä ei tarvitse eikä saa hakata. Ennallistamisen vaikutuksia olisi tarkoituksenmukaista tutkia aiemmin hakatuissa, entisissä vanhoissa metsissä, joita Kainuussakin on valitettavan paljon.

Luonto-Liiton metsäryhmä sekä Greenpeace osoittavat mieltään maastossa hakkuita vastaan maanantaiaamusta lähtien.

Lisätietoja:

- Olli Manninen (maastossa Malahvialla), p. 050 594 0429