Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Mehiläisille vaaralliset neonikotinoidit kiellettävä

Mehiläisille vaaralliset neonikotinoidit kiellettävä

Järjestöt vaativat mehiläisten joukkokuolemia aiheuttavien myrkkyjen täyskieltoa.
Mehiläisille vaaralliset neonikotinoidit kiellettävä

Kuva: SXC

Luonto-Liitto tiedottaa 26.4.2013

Luonto-Liitto, Luomuliitto, Maan ystävät ja Suomen luonnonsuojeluliitto vetoavat maa- ja metsätalousministeri Jari Koskiseen, että Suomi äänestäisi muiden Pohjoismaiden kanssa mehiläisille vaarallisten neonikotinoidi-myrkkyjen täyskiellon puolesta EU:ssa 29.4.

Neonikotinoidit ovat myrkkyjä, jotka lukuisat tutkimukset ovat osoittaneet osallisiksi mehiläisten joukkokuolemiin. Myrkkyjen vähentäminen on mehiläisten ja muun luonnon lisäksi myös ihmisen etu. Mehiläisten pölytys on merkittävä ekosysteemipalvelu ja elintärkeää ruokaturvalle maailmanlaajuisesti. ”Ruokaturva on niin tärkeä asia, että varovaisuusperiaatetta on noudatettava ilman poikkeuksia”, painottaa Luonto-Liiton puheenjohtaja Pia Pässilä.

Neonikotinoidien täyskieltoa on vastustettu, ja sille on esitetty poikkeuksia vedoten rypsintuotannon vaarantumiseen Suomessa. Rypsiä viljellään kuitenkin myös muissa EU-maissa, joissa ollaan valmiita neonikotinoidien täyskieltoon.

Myrkyille on parempia vaihtoehtoja, kuten rypsin myöhäisempi kylvö, luomu ja vuonna 2014 muutenkin etenevä integroitu kasvinsuojelu, joka suosii esimerkiksi pientareilla eläviä tuholaisten luontaisia vihollisia.

Myrkkyjen sallimisessa on vedottu ristiriitaisiin tutkimustuloksiin, mutta ehdottomasti suurin osa tutkimuksista osoittaa neonikotinoidien vaarallisuuden mehiläisille. Ristiriitaisissa tutkimustuloksissa voivat näkyä esimerkiksi erilaiset sääolosuhteet, jotka vaikuttavat mehiläisten käyttäytymisen kautta niiden altistumiseen myrkyille.

Järjestöt korostavat, että varovaisuusperiaatteen mukaisesti aukotonta tieteellistä näyttöä ei tule jäädä odottamaan, vaan aineet on kiellettävä kokonaan.

LISÄTIEDOT:

Pia Pässilä, puheenjohtaja, Luonto-Liitto ry, puh. 040 74306 24
Jonas Biström, puheenjohtaja, Maan ystävät ry, puh. 044 021 6668
Tapani Veistola, erityisasiantuntija, Suomen luonnonsuojeluliitto ry, puh. 0400 615 530

kuuluu seuraaviin kategorioihin: ,