Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Matelijoista ja sammakkoeläimistä paljon kevätseurantahavaintoja

Matelijoista ja sammakkoeläimistä paljon kevätseurantahavaintoja

Luonto-Liiton Kevätseurannan viimeinen seurantaviikonloppu oli 9.–10.6., mutta havaintoja kevätlajeista ehtii lähettää vielä heinäkuun puoleenväliin asti.

Luonto-Liitto tiedottaa 14.6.2007

Tämän vuoden teemalajeista, matelijoista ja sammakkoeläimistä, on saatu paljon havaintoja eri puolilta maata, ilahduttavasti myös useiden lajien levinneisyysalueiden pohjoisrajoilta. Nämä havainnot ovat erityisen kiinnostavia muun muassa käynnissä olevan matelijoiden ja sammakkoeläinten levinneisyyskartoituksen kannalta.

Kokonaisuutena tämä kevät jää mieleen erityisesti lämpimän alkukevään hyvin aikaisista havainnoista. Esimerkiksi sisiliskot nauttivat maaliskuun lämmöstä ja lähtivät liikkeelle useita viikkoja tavanomaista aikaisemmin. Kevätlajien ilmestyminen noudatteli kevään aikana sään muutoksia: maaliskuussa kevät alkoi etuajassa, huhtikuussa tapahtui välillä pyrähdyksiä ja välillä takapakkia, ja toukokuun aikana tahti hiipui ennätysvauhdista tavanomaiseksi.

Kevät on tuoreiden havaintojen mukaan Lapissakin jo pitkällä. Esimerkiksi Enontekiöllä käet kukkuvat, koivunlehdet ovat puhjenneet, ja mustikan kukinta on alkanut. Runsaammin mustikat kukkivat tosin vasta eteläisessä Suomessa. Tervapääskyt ovat ehtineet Rovaniemen korkeudelle ja myös tuomet kukkivat Etelä-Lapin alueella. Hyttysetkin ovat liikkeellä jo lähes koko maassa.

Kevätseurannan myöhäisimmästä lajista, oravanmarjasta, ei ehtinyt vielä tulla kuin muutamia havaintoja. Oravanmarjat kuitenkin kukkivat runsaina jo ainakin Pirkanmaalla ja Etelä-Savossa.

Havaintoja kaikista kevätseurantalajeista toivotaan edelleen Luonto-Liittoon. Kaikki 15.7. mennessä palautuneet paperilomakkeet, sähköpostit, tekstiviestit ja nettilomakkeet ovat mukana kiikareiden arvonnassa. Havaintojen pohjalta laaditaan myöhemmin raportti kevään etenemisestä ja tiedot toimitetaan myös Luonnontieteellisen keskusmuseon tutkijoiden käyttöön.

Luonto-Liiton valtakunnallisessa Kevätseurannassa tarkkaillaan 44 kasvi- ja eläinlajin yleistymistä kevään aikana. Kuka tahansa voi seurata kevättä ja ilmoittaa havaintonsa Luonto-Liittoon. Havainnot kerätään yhteistyössä Luonnontieteellisen keskusmuseon kanssa. Kevätseurantaa on tehty vuodesta 1961 lähtien.

Inka Plit (Kevätseuranta, luonnonharrastus)
Luonto-Liitto, kevätseurantasihteeri
etunimi.sukunimi@luontoliitto.fi, puh. 050 575 5081

Jarmo Saarikivi (matelija- ja sammakkoeläintieto)