Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Maailman päättäjät kyvyttömiä edistämään kestävää kehitystä

Maailman päättäjät kyvyttömiä edistämään kestävää kehitystä

Luonto-Liitto tiedottaa 4.9.2002

Johannesburg epäonnistui surkeast

Luonto-Liiton ja Maan ystävien mielestä Johannesburgin paljon huomiota saanut kestävän kehityksen huippukokous on muodostumassa hukatuksi tilaisuudeksi. Toimintaohjelmaa koskevien neuvottelujen ollessa loppusuoralla alkaa olla selvää, ettei kokouksessa saada aikaan merkittäviä uusia avauksia millään ympäristökysymysten osa-alueella.

Johannesburgin kokouksen tulos osoittaa, ettei maailman taloudellinen ja poliittinen eliitti todella halua kestävää kehitystä. Ihmisiä ja ympäristöä uhkaaviin ongelmiin ei pystytty löytämään todellisia ratkaisuja.

\"Vapaakauppaideologia hallitsi Johannesburgin keskusteluja. Valtiot epäonnistuivat ympäristösopimusten turvaamisessa Maailman kauppajärjestön WTO:n säädösten uhkalta. Neuvottelut yhteensovittamisesta jatkuvat mutta todennäköisesti WTO:ssa, mikä vastaa pukkia vahtimassa kaalimaata. Toimintaohjelman globalisaatio-osiossa ei edes mainita ympäristöä\", valittelee Maan ystävien puheenjohtaja Anastasia Laitila.

Luonnonvarojen hupenemisen pysäyttäminen tavoitevuosineen jää vain haaveeksi. Biodiversiteetin osalta luistettiin Haagissa huhtikuussa ministeritasolla hyväksytystä tavoitteesta pysäyttää luonnon monimuotoisuuden väheneminen vuoteen 2010 mennessä. Uuden toimintaohjelmaluonnoksen mukaan tuohon vuoteen mennessä pyritään vain vähentämään biodiversiteetin hupenemista merkittävästi.

Johannesburgissa kokousta seuranneen Luonto-Liiton pääsihteerin Jouni Nissisen mielestä totuutta on syytä katsoa silmiin: \"Sopimusta neuvotelleilla virkahenkilöillä saattaa olla tarve esittää kokouksen laiha tulos voittona. Tämä on turhaa, sillä kokouksen katastrofaalisen heikko lopputulos ei ole Suomen tai edes EU:n neuvottelijoiden syytä. Epäonnistuminen kertoo siitä, etteivät ympäristöasiat ole edelleenkään tärkeitä juhlapuheiden tai YK:n vuosituhattavoitteiden kaltaisten polleiden julistusten ulkopuolella. Sama näkyy myös kotimaassa esimerkiksi Etelä-Suomen vanhojen metsien suojelun epäonnistumisena.\"

Johannesburgin kokouksen lupaavimpia saavutuksia oli sitoumus neuvotella kansainvälisestä yhtiöiden toimintaa säätelevästä sopimuksesta, joka on ollut jo pitkään Maan ystävien kärkivaatimus. Tähänkin lupaukseen Yhdysvallat yrittää jättää varaumaa, jonka mukaan tekstillä viitataan vain olemassa oleviin sopimuksiin.

\"Jos valtioiden edustajat väittävät ottavansa kestävän kehityksen vakavasti, niiden on aloitettava neuvottelut ylikansallisten yhtiöiden toimintaa säätelevästä sitovasta sopimuksesta\", Laitila vaatii.

Lisätietoja:

pääsihteeri Jouni Nissinen, Luonto-Liitto (Johannesburgissa 5.9. saakka), 040-828 1881, jouni.nissinen(@)luontoliitto.fi

puheenjohtaja Anastasia Laitila, Maan ystävät, 050-331 5136, anastasy(@)jippii.fi

kuuluu seuraaviin kategorioihin: