Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Luontokuvakisan voitti eläintarhan pitkästynyt halli

Luontokuvakisan voitti eläintarhan pitkästynyt halli

Kolmivuotias paras alle 13-vuotiaiden sarjassa

Luonto-Liitto tiedottaa 2.12.2008

Luonto-Liiton järjestämä lasten ja nuorten luontokuvakilpailu on ratkennut. Espoolainen Laura Weckman (s. 1988) otti voiton 19–30-vuotiaiden sarjassa kuvalla "Halli haukottelee", jossa harmaahylje näyttää pitkästyneeltä Korkeasaaressa. Tuomaristo piti hylkeen hauskasta ilmeestä ja kuvan virheettömästä tekniikasta.

– Yrittäessään päästä yhteyteen hallin kanssa ihminen on sulkenut sen epäluonnolliseen, ahtaaseen ja virikkeettömään ympäristöön. Näin alkuperäinen toive kääntyy itseään vastaan – yrittämällä saada väkisin lähellemme palan luontoa menetämme elämyksen villistä vapaudesta, Weckman kertoo kuvasta.

Helsinkiläisen Teemu Saloriutan (s. 1990) tunnelmallinen ja toiminnallinen kuva kalastavasta naurulokista toi voiton 13–18-vuotiaiden sarjassa. Tuomaristo kiitti kuvaa kauniiksi ja taitavasti toteutetuksi.

– Lokit tuijottivat ensin vedenpinnan läpi, mutta nähdessään kalan ponkaisivat ilmaan ja syöksyivät nokka edellä kohti kalaa. Muutaman minuutin aikana vain kerran onnistuin painamaan laukaisinta ajoissa ja saamaan kuvan, jossa lokki on vielä ilmassa, Saloriutta kertoo.

Alle 13-vuotiaiden sarjavoiton nappasi vasta kolmevuotias Terho Thorel Tampereelta. Voittoisa kuva kosken yllä lepäävästä lahopuusta oli tuomariston mielestä tyylikkäästi rajattu – kuva-alan poikki kulkeva runko luo hienon jännitteen risteämällä virtaavan veden kanssa.

Terhon isä, Teemu Helenius, kertoo pojan olevan kiinnostunut valokuvaamisesta yleensä ja kameran toiminnasta kolmevuotiaan uteliaisuudella.

– Suuri osa kuvista on sieniä tai kukkia, tai sitten joitain mielenkiintoisia paikkoja. Kuvaamisen periaatteista hän ei vielä mitään ymmärrä, joten kuvaaminen on täysin kameran automatiikan varassa, isä jatkaa.

Kaikissa kolmessa kilpailusarjassa jaettiin ykköspalkinnon lisäksi yksi kunniamaininta. Kunniamaininnan saivat Saara Seppälän (s. 1989) "Sorsa valkovuokoissa", Teemu Saloriutan "Kesäaamun kuikat” sekä Alli Pappilan (s. 2000) "Kolo".

Kilpailun tuomareina toimivat luontokuvaaja Juha Höykinpuro, graafikko Eero Astala sekä Luonto-Liiton varapuheenjohtaja Inka Plit. Kuvat arvosteltiin nimettöminä.

Voittajakuvat sekä tietoa kuvista ja kuvaajista on nähtävissä Luonto-Liiton verkkosivuilla osoitteessa www.luontoliitto.fi/kuvakilpailu.html.

Lisätietoja:

Inka Plit, 050 5755081, inka.plit(at)luontoliitto.fi