Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Luontojärjestöt vetoavat puun ostajiin Liperinsuon hakkuukiistassa

Luontojärjestöt vetoavat puun ostajiin Liperinsuon hakkuukiistassa

Luonto-Liitto ja Suomen luonnonsuojeluliitto tiedottavat 11.2.2008

Luonto-Liitto ja Suomen luonnonsuojeluliitto vetoavat suurimpiin metsäyhtiöihin, etteivät ne ottaisi vastaan Metsähallituksen Liperinsuon metsistä hakkaamaa puuta. Järjestöt kirjelmöivät asiasta Stora Ensolle, UPM-Kymmenelle ja Metsäliitolle tänään.

Luonnonsuojelujärjestöjen mielestä Liperinsuon kaltainen luonnontilaisista soista ja suhteellisen luonnontilaisista vanhoista metsistä koostuva laaja luontokokonaisuus kuuluu itsestään selvästi niin sanotun korkean suojeluarvon alueisiin (High Conservation Value Forest, HCVF).

Tällaisten luontoalueiden säästämistä ja huomiointia pidetään tällä hetkellä keskeisen tärkeänä kansainvälisessä luonnonsuojelu- ja metsäsertifiointikeskustelussa. Kansainvälisillä markkinoilla vastuulliset metsäteollisuustuotteiden käyttäjät haluavat välttää korkean suojeluarvon metsistä peräisin olevaa puuta.

- Liperinsuon metsistä hakattua puuta ei voi ostaa metsäyhtiö, joka todella tuntee ympäristövastuunsa sekä haluaa vastata asiakkaidensa toiveisiin ekologisesti kestävästi tuotetusta paperista, toteaa Luonto-Liiton metsävastaava Risto Mustonen.

Helpottaakseen yhtiöiden vastuullista puunhankintaa luonnonsuojelijat ovat merkinneet Liperinsuolta hakattua puutavaraa HCVF- ja arvometsää-leimoilla.

Metsähallitus aloitti sadan hehtaarin avohakkuut Liperinsuon metsissä viime viikolla ja on jatkanut niitä tänään. Myös luonnonsuojelijat ovat paikan päällä maastossa jatkamassa protestointiaan.

Risto Mustonen, metsävastaava, Luonto-Liitto 0400 687 856

Harri Hölttä, metsäasiantuntija, Suomen luonnonsuojeluliitto ry. 040 722 922 4