Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Luontojärjestöt edellyttävät Metsähallitukselta pidättäytymistä potentiaalisten suojelumetsien hakkuista

Luontojärjestöt edellyttävät Metsähallitukselta pidättäytymistä potentiaalisten suojelumetsien hakkuista

LUONTOJÄRJESTÖT EDELLYTTÄVÄT METSÄHALLITUKSELTA PIDÄTTÄYTYMISTÄ POTENTIAALISTEN SUOJELUMETSIEN HAKKUISTA

Luonto-Liitto tiedottaa 11.10.2002

Suomen luonnonsuojeluliiton Etelä-Hämeen piiri ja Luonto-Liitto toivovat Metsähallituksen keskeyttävän tällä viikolla aloitetut hakkuut Lopen Keihäsjärvellä. Samalla järjestöt yhtyvät Greenpeace-järjestön esitykseen, jonka mukaan Keihäsjärven metsästä on järkevää perustaa noin 500 hehtaarin laajuinen suojelumetsä.

Järjestöt peräävät Metsähallitukselta laajemminkin todellista vastuunkantoa Etelä-Suomen metsiensuojeluprosessista. Suomen luonnonsuojeluliiton piirit, Luonto-Liitto ja muut luontojärjestöt ovat tehneet viime vuosina Metsähallitukselle lukuisia perusteltuja esityksiä sellaisista metsäkohteista, joiden suojeluarvot tulisi huomioida Etelä-Suomen metsiensuojelua tehostettaessa. Tähän mennessä Metsähallitus ei ole suostunut minkäänasteisiin hakkuumoratorioihin järjestöjen esittämillä suojeluehdotusalueilla. Sen sijaan useita alueita on avohakattu.

"On absurdia, että suojeluehdotuskohteita hakataan valtion metsissä samaan aikaan, kun valtioneuvosto valmistautuu päättämään Metso-toimintaohjelmasta. Metsähallituksen toiminta valtion metsissä vie lopunkin uskottavuuden kovin heiveröiseksi muutenkin jääneeltä ohjelmalta", sanoo Luonto-Liiton metsävastaava Sini Harkki. "Mikäli valtion metsien käyttö olisi kestävällä pohjalla, Keihäsjärven kaltaisia konflikteja ei tapahtuisi viikoittain. Koska Metsähallitus ei itse suostu järkeviin pelisääntöihin, tulisi asiaan puuttua maa- ja metsätalousministeriön ja ympäristöministeriön toimesta", vaatii Harkki.

"Metso-toimintaohjelma siirtää päätöksen uudesta, mahdollisesta metsiensuojeluohjelmasta vuoteen 2007. Etelä-Suomen metsäluonnolla ja sadoilla uhanalaisilla metsälajeilla ei kuitenkaan ole aikaa odottaa näin kauan", toteaa Suomen luonnonsuojeluliiton Etelä-Hämeen luonnonsuojelupiirin piirisihteeri Marjo Kuisma. "Valtion metsissä olisi mahdollista ryhtyä suojelutoimiin välittömästi. Metsähallituksen toimista Lopen Keihäsjärvellä on kuitenkin helppo päätellä se, että luontojärjestöjen suojeluehdotusten ja muiden arvometsien kohtalo on lähivuosina kovin karu. Mikäli valtio ei näytä esimerkkiä, on aivan turha edellyttää suojelutoimia ja erityistä vastuullisuutta myöskään yksityisiltä omistajilta", epäilee Kuisma

Lisätietoja:
Sini Harkki, Luonto-Liitto, puh. 050 582 1107
Marjo Kuisma, Suomen luonnonsuojeluliiton Etelä-Hämeen luonnonsuojelupiiri, puh. 050 5930 796

kuuluu seuraaviin kategorioihin: , , ,