Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Luonto vihertää jo Suomen eteläpuoliskolla

Luonto vihertää jo Suomen eteläpuoliskolla

Luonto-Liitto tiedottaa 3.5.2007

Luonto-Liiton neljännen kevätseurantaviikonlopun (28.–29.4.) havaintojen perusteella näyttää siltä, että kevät alkaa todenteolla vihertää Etelä- ja Keski-Suomessa. Erityisesti koivujen lehtien puhkeaminen on tuonut väriä maisemaan jopa Pohjois-Karjalan Enossa asti. Koivunlehdet ovat etuajassa – tähän aikaan niistä saadaan yleensä vasta yksittäishavaintoja, mutta nyt hiirenkorvat ovat jopa runsaita monin paikoin maan eteläosissa.

Lämpimien säiden ja kohtalaisten sateiden ansiosta muutkin kevätkasvit ovat hyvässä vauhdissa. Etelässä kevätkukkien aika on kohta parhaimmillaan, sillä valkovuokot kukkivat monin paikoin jo runsaina, ja myös ensimmäiset kukkivat rentukat ja käenkaalit on havaittu. Rannikolla sinivuokkojen ja erityisesti leskenlehtien paras kukinta-aika alkaa pikkuhiljaa mennä ohi, mutta pohjoisempana niitäkin ehtii vielä ihastella.

Pohjois-Suomessa kevään eteneminen näkyy tällä hetkellä erityisesti muuttolintujen runsastumisena. Peipot ovat saavuttaneet Pohjois-Lapin Enontekiötä myöten, ja västäräkit, punakylkirastaat sekä naurulokit ovat ehtineet ainakin Sodankylään saakka. Pohjois-Karjalan Liperissä nähty kirjosieppo sekä Pohjois-Pohjanmaan Kalajoella lentänyt haarapääsky ovat kiinnostavia havaintoja, sillä näitä lajeja ei ole vielä havaittu etelämpänäkään kovin runsaasti.

Pohjoisista maakunnista on tullut lintujen lisäksi havaintoja esimerkiksi leskenlehdistä, nokkosperhosista, kekomuurahaisista, kyistä ja sisiliskoista. Sammakot kutevat jo Pohjois-Savossa. Muita matelijoita ja sammakkoeläimiä on toistaiseksi nähty vain etelämpänä, esimerkiksi rupikonna on ollut liikkeellä Jyväskylässä, vesilisko Sysmässä ja vaskitsa Teuvalla.

Seuraava kevätseurantaviikonloppu on 12.–13.5. ja siihen mennessä odotetaan uusien matelija- ja sammakkoeläinhavaintojen lisäksi tietoja muun muassa tuomen kukinnan alkamisesta ja ensimmäisten käkien saapumisesta. Tilannetta voi seurata osoitteessa http://www.luontoliitto.fi/kevatseuranta

Luonto-Liiton valtakunnallisessa Kevätseurannassa tarkkaillaan 44 kasvi- ja eläinlajin yleistymistä kevään aikana. Kuka tahansa voi seurata kevättä ja ilmoittaa havaintonsa Luonto-Liittoon internetissä, tekstiviestillä, sähköpostilla tai paperilomakkeella. Havainnot kerätään yhteistyössä Luonnontieteellisen keskusmuseon kanssa, ja YLE:n Aamu-tv kertoo havaintojen perusteella kevään etenemisestä joka toisena torstaina klo 7 uutisten jälkeen. Kevätseurantaa on tehty vuodesta 1961 lähtien.

Inka Plit (Kevätseuranta, luonnonharrastus)
Luonto-Liitto, kevätseurantasihteeri
etunimi.sukunimi@luontoliitto.fi, puh. 050 575 5081

Jarmo Saarikivi (matelija- ja sammakkoeläintieto)