Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Luonto-Liitto, Wild Lynx ry ja Kainuun luonnonsuojelupiiri eivät hyväksy Kainuun sudenkaatolupia

Luonto-Liitto, Wild Lynx ry ja Kainuun luonnonsuojelupiiri eivät hyväksy Kainuun sudenkaatolupia

Kainuun riistanhoitopiiri on myöntänyt kaksi sudenkaatolupaa ajalle 6.2.–5.3.2010. Lupien perusteena on alueen metsäpeurakannan taantuminen. Luonto-Liitto, Wild Lynx ja Kainuun luonnosuojelupiiri pitävät lupia hätiköityinä.

Luonto-Liitto tiedottaa 11.2.2010

Luonto-Liitto Wild Lynx ja Kainuun luonnonsuojelupiiri eivät ymmärrä metsäpeuran ja suden joko-tai -asetelmaa. Metsäpeurakannan turvaamisen ainoana keinona ei voida pitää susien tappamista alueelta. Metsäpeurakannan pitää pystyä levittäytymään laajemmalle alueelle. Ongelmaan ei nykyisellä toimintamallilla saada kestävää ratkaisua.

Järjestöjen mielestä kyse on enemmänkin metsästäjien rauhoitteluluvista, jotka pistetään täytäntöön metsäpeuran varjolla. "Metsäpeuran suojelua käytetään vain tekosyynä susien tappamiseksi", sanoo Jaana Julin Wild Lynx ry:stä.

Kainuussa suurpetokanta on perinteisesti ollut melko vahvaa ja alueella esiintyy suden lisäksi ilveksiä, karhuja ja ahmoja. Vainon kohdistaminen suteen ei sitenkään ole perusteltua. Suurpetojen, myös suden, metsäpeurakantaan kohdistuva saalistus vaatii edelleen lisätutkimusta.

"Metsäpeuran suojelua pitää pohtia laajapohjaisessa työryhmässä niin Kainuussa kuin Suomenselällä. Lajin hoidon on perustuttava paitsi tieteelliseen näyttöön myös eri osapuolten hyväksymiin periaatteisiin", vaatii Kainuun luonnonsuojelupiirin toiminnanjohtaja Tarja Leinonen.

Järjestöt vaativat riistaorganisaatiolta avoimuutta sekä yhteistyötä eri tahojen kesken. Metsäpeura voitaisiin sisällyttää myös Kainuun suurpetoneuvottelukunnan alaisuuteen.

Lisätiedot:

Sami Lyytinen, susiryhmän puheenjohtaja, Luonto-Liitto
savely(at)utu.fi, 040 558 6097

Jaana Julin, puheenjohtaja, Wild Lynx ry
jaana.julin(at)gmail.com, 050 541 1912

Tarja Leinonen, toiminnanjohtaja, Kainuun luonnonsuojelupiiri
tarja.leinonen(at)sll.fi, 050 552 4426

www.luontoliitto.fi
www.salakaadotseis.fi
www.wildlynx.suntuubi.com

kuuluu seuraaviin kategorioihin: ,