Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Luonto-Liitto vetoaa puun ostajiin

Luonto-Liitto vetoaa puun ostajiin

LUONTO-LIITTO VETOAA PUUN OSTAJIIN - METSÄHALLITUS HAKKAA KHO-VALITUKSEN ALAISIA ALUEITA

Luonto-Liitto tiedottaa 10.2.2000

Luonto-Liitto vetoaa suomalaisiin metsäjätteihin UPM-Kymmeneen ja Stora Ensoon Kainuun hakkuukiistan ratkaisemiseksi. Luonto-Liitto pyytää yhtiöitä lopettamaan puunhankintansa Metsähallitukselta niiltä alueilta, joiden valituskäsittely korkeimmassa hallinto-oikeudessa on kesken. Stora Enso on suurin yksittäinen valtion liikelaitos Metsähallituksen asiakas.

Luonto-Liitto on valittanut valtioneuvoston Natura 2000 -päätöksestä valtionmaiden osalta, koska alueiden rajaukset Natura-verkostossa ovat ekologisesti virheellisiä.

LUONTO-LIITTO JATKAA PROTESTIA KUHMON LAAMASENVAARALLA

Luonto-Liiton metsäaktivistien etujoukko saapui eilen tarkkailemaan Laamasenvaaran aarniometsän hakkuita Kuhmossa. Tänä aamuna paikalle saapui aamulla lisää luontoliittolaisia, jotka varautuvat pitkään päivystykseen alueella. Tavoitteena on saada Metsähallitus lopettamaan hakkuut alueella.

Metsähallituksen monitoimikone avohakkaa vanhaa metsää Laamasenvaaralla Ulvinsalon luonnonpuiston ja Vilhonpetäikön suojelualueen välissä. Hakkuut katkaisevat ekologisen yhteyden suojelualueiden väliltä.

KHO:LTA VAADITTU TOIMENPIDEKIELTOA - METSÄHALLITUSTA EI KIINNOSTA

Luonto-Liitto on pyytänyt korkeinta hallinto-oikeutta asettamaan valituksessaan mainittuja valtionmaiden alueita toimenpidekieltoon toistaiseksi, jotta Metsähallituksen hakkuut eivät tekisi muutoksenhakua Natura-alueiden laajentamisesta turhaksi.

Luonto-Liitto vetoaa oikeuskansleri Nikulan ja ympäristöoikeuden professori Majamaan lausuntoihin Vuosaaren satamahankkeen valituksiin liittyen. Asiantuntijoiden mukaan valituksenalaisilla alueilla ei saisi tehdä luonnonarvoja peruuttamattomasti muuttavia toimia ennen kuin valitukset on KHO:ssa käsitelty.

Metsähallituksen mukaan aihetta hakkuiden lopettamiseksi valitusten alaisilla alueilla ei ole.

Laamasenvaara on yksi 105 kohteesta, joista Luonto-Liitto on valittanut KHO:lle. Metsähallituksen alue-ekologinen suunnitelma suojelee alueen vanhoista metsistä alle 10%, senkin pieninä riekaleina. Laamasenvaaran alue-ekologista suunnitelmaa ovat kritisoineet myös Kainuun luonnonsuojelupiiri, Kuhmon luonnonsuojeluyhdistys Lentua-seura sekä Kainuun ympäristökeskus.

Ulvinsalon luonnonpuiston vieressä sijaitseva Laamasenvaaran alue on Kuhmon suurimpia suojelemattomia vanhan metsän alueita. Laamasenvaaran maisemissa on kuvattu mm. vuoden luontokuva 1998 "Ahman maa".

Lisätiedot paikan päältä Kuhmosta Matti Ikonen, 0400-25 77 55 Matti Liimatainen, 050-346 2210, liimatainen@sll.fi

Kuvat ja taustatiedot Laamasenvaarasta ja muista ajankohtaisista metsäasioista Luonto-Liiton metsäsivuilla http://www.luontoliitto.fi/metsa

kuuluu seuraaviin kategorioihin: ,