Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Luonto-Liitto vastaa Turun ja Helsingin Itämeri-haasteeseen

Luonto-Liitto vastaa Turun ja Helsingin Itämeri-haasteeseen

Luonto-Liitto tiedottaa 14.9.2007

Turun ja Helsingin kaupungit esittivät yhteisen haasteen Itämeren tilan parantamiseksi ja pyysivät vastauksia haasteeseen 15.9. mennessä. Luonto-Liitto lähetti tänään kaupunkien edustajille vastauksensa, jossa se ilmoitti osallistuvansa haasteeseen lasten ja nuorten ympäristökasvatustyötä tekemällä.

Luonto-Liiton Itämeri-lähettiläät tavoittivat jo lukuvuonna 2006-2007 yhteensä noin 2400 yläkoulun ja lukion oppilasta, ja tämän syksyn tavoite on nostaa tavoitettujen määrä yli neljän tuhannen. Itämeri-lähettiläät ovat kiertäneet pääkaupunkiseudun, Tampereen ja Turun yläkouluissa ja lukioissa kertomassa Itämeren tilasta sekä siitä, mitä jokainen voi itse tehdä sen parantamiseksi. Kokemukset koulukiertueesta ovat olleet rohkaisevia: aihe on kiinnostanut oppilaita ja monet ovat tuntien innoittamana ryhtyneet sanoista tekoihin. Myös opettajat ovat olleet tyytyväisiä lähettilästoimintaan ja kysyntää vierailuille on jatkossakin.

Koulut voivat tilata Itämeri-tunteja ilmaiseksi. Koulukiertueen rahoitus on perustunut yksittäisiin projektihakemuksiin ja lahjoituksiin, joten tuntien järjestyminen ensi vuodeksi on taas katkolla. Luonto-Liitto ehdottaa, että Itämeri-haasteeseen sitoutuneet kaupungit ja muut yhteisöt tukevat koulukiertuetta sopivaksi katsomallaan summalla.

Koulukiertueen lisäksi Luonto-Liiton Itämeri-ryhmä toimii Itämeren suojelemiseksi myös järjestämällä erilaisia leirejä, koulutuksia, kirjoittamalla kannanottoja sekä julkaisemalla Itämeri-aiheista materiaalia. Itämeri-ryhmä jatkaa vuodesta 2001 jatkunutta yhteistyötä venäläisten ja virolaisten ympäristöjärjestöjen kanssa ja ensi vuoden tavoitteena on muun muassa kääntää lähettiläsmateriaali venäjäksi. Nuorten ympäristötietoisuuden parantaminen koko Suomenlahden alueella on olennaista.

Luonto-Liitto katsoo Turun ja Helsingin Itämeri-haasteen olevan tervetullut. Haasteessa esitetyt toimenpiteet ravinnepäästöjen vähentämiseksi ovat esimerkillisiä ja samoja, joita Luonto-Liitto ja Luonnonsuojeluliitto ovat lausunnoissaan esittäneet jo pitkään. Luonto-Liitto toivoo kaupunkien esimerkin levittävän näitä toimenpiteitä vihdoin laajempaan käyttöön.

Lari Karreinen, varapuheenjohtaja, lari.karreinen_ät_luontoliitto.fi, 0400 487 642

kuuluu seuraaviin kategorioihin: , ,