Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Luonto-Liitto vaatii Vapoa luopumaan Viurusuosta

Luonto-Liitto vaatii Vapoa luopumaan Viurusuosta

Luonto-Liiton Joensuussa kokoontunut (19.3.2011) valtuusto vaatii Vapoa luopumaan turpeenkaivuuhankkeesta Outokummun Viurusuolla. Viurusuo on pohjoiskarjalaisen suoluonnon helmiä ja yksi harvoja laajoja ojittamattomia keidassoita. Vapo on puuhannut turvekaivosta alueelle jo pienen ihmisen iän ajan, laajasta vastustuksesta huolimatta.

Luonto-Liitto tiedottaa 21.3.2011

"Ei voi kuin ihmetellä Vapon jästipäisyyttä. Viurusuosta on taisteltu 15 vuotta, lukemattomissa oikeusasteissa. Lupaa turpeenkaivuulle ei ole kuitenkaan saatu, vaikka se ei nykyisellä lainsääädännöllä ole edes kovin hankalaa. Luulisi Vaponkin jo ymmärtävän luopua hankkeesta", kummastelee Marika Lax Luonto-Liiton Savo-Karjalan luontopiiristä.

Valtuusto muistuttaa, että luonnontilaisten soiden tuhoaminen ei ole vastuullista eikä kestävää yritystoimintaa. Lapin eteläpuolisessa Suomessa on laajoja, luonnontilaisia suoyhdistymiä enää vähän. Turpeenkaivuu uhkaa juuri näitä harvoja soita.

"Ei ihme, että turpeenkaivuun vastustus on kasvanut monissa kylissä ja kunnissa. Vapon päätä ei selvästikään pysty järkipuheella kääntämään. Vapolla on nyt mahdollisuus jopa saada vähemmän arvokkaita suoalueita arvokkaiden tilalle ympäristöministeriön kanssa käytävissä neuvotteluissa. Viurusuolle pitää saada rauha", Luonto-Liiton puheenjohtaja Tuomo Lindholm vaatii.

Turve ei ole tulevaisuuden polttoaine. Luonto-Liiton valtuusto pitää selvänä, että turpeen energiakäytöstä on ennen pitkää luovuttava. Vaarana kuitenkin on, että viivytystaistelun aikana menetetään monia arvokkaita soita. Näiden soiden luonto- ja virkistysarvoja ei enää jälkiviisaudella pystytä pelastamaan. Luonto-Liitto kannustaakin ihmisiä ottamaan aktiivisesti kantaa Viurusuon tilanteeseen ja Vapon toimintaan.

Marika Lax,
puheenjohtaja, Luonto-Liiton Savo-Karjalan luontopiiri