Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Luonto-Liitto vaatii susille mahdollisuuksia elämään myös poronhoitoalueella

Luonto-Liitto vaatii susille mahdollisuuksia elämään myös poronhoitoalueella

Luonto-Liitto tiedottaa 16.10.2009

Luonto-Liiton susiryhmä on seurannut huolestuneena Kallioluoman Paliskunnan alueella viime viikkoina käynnissä ollutta sudenmetsästystä. Vaikka susia on tapettu jo kuusi, kaatolupia on lisätty yhteensä kymmeneen. Nämä lailliset susijahdit tulevat takaamaan sen, että poronhoitoalue pysyy edelleen sudettomana.

Luonto-Liitto muistuttaa, että susi kuuluu myös Pohjois-Suomeen muutenkin kuin mielikuvissa.

– On irvokasta katsella Lapin matkailumainoksia, joissa susi esitetään villin luonnon symbolina ja todeta taas kerran, että kuvissa uljaina ulvovat hahmot pääsevät hengestään heti poronhoitoalueelta reviirinsä löydettyään, toteaa Luonto-Liiton susiryhmän puheenjohtaja Sami Lyytinen.

Luonto-Liitto peräänkuuluttaa myös laajempaa keskustelua siitä, onko nykyinen poronhoito elinkeinona eteläisessä Lapissa kestävällä pohjalla ja yhteiskunnan edun mukaista. Sudesta on helppo tehdä syntipukki, vaikka ongelmat olisivatkin muualla. Ylisuurten poromäärien kuluttamat laitumet sekä toiminnan taloudellinen kannattamattomuus ovat sutta suurempia huolenaiheita.

Poronhoitoalue on ainoa väylä, jonka kautta Skandinavian eristynyt, sisäsiittoisuudesta kärsivä susikanta voi saada uutta verta säilyäkseen elinvoimaisena. Luonto-Liitto muistuttaa, että susien elinmahdollisuuksien turvaaminen Skandinaviassa vaatii toimenpiteitä myös Suomelta.

– Jotta sudenhoitosuunnitelma toteutuisi myös poronhoitoalueen osalta, tulisi susien voida liikkua aluueella vapaammin. Tällä hetkellä susien siirtyminen Suomesta Skandinaviaan on mahdotonta, sillä ne tapetaan poronhoitoalueella välittömästi joko metsästäjien toisilleen myöntämillä luvilla tai luvatta, toteaa järjestöpäällikkö Sami Säynevirta.

Susiryhmä on Luonto-Liiton toimintaryhmä, joka toimii Suomen suurpetojen suojelun edistämiseksi. Susiryhmä levittää tutkimuspohjaista tietoa suurpetojemme elintavoista, ja pyrkii vaikuttamaan asenteisiin vähentämällä turhaa pelkoa ja vihaa petoja kohtaan.

Lisätietoja:

Sami Lyytinen, biologi ja Luonto-Liiton susiryhmän puheenjohtaja