Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Luonto-Liitto vaatii Metsä-Lapin ikimetsien suojelua hakkuilta

Luonto-Liitto vaatii Metsä-Lapin ikimetsien suojelua hakkuilta

Luonto-Liitto tiedottaa 29.8.2007

Luonto-Liitto suhtautuu hyvin kriittisesti maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttilan ajatukseen tehostaa Metsä-Lapin hakkuita. Metsä-Lapin alueella sijaitsevat Inarin ohella Suomen laajimmat luonnontilaiset ja suojelemattomat ikimetsät.

- Pelkään, että ehdotuksen taustalla on valtion halu suunnitelmallisesti hakata viimeisetkin metsätalouskäytöltä tähän asti säästyneet ikimetsämme. Se olisi täysin edesvastuuton ajatus maassa, jossa jo 95,5 % metsämaan pinta-alasta on erittäin intensiivisessä talouskäytössä ja luonnontilaista metsää jäljellä alle 5%. Hakkuut olisivat myös vastoin kansainvälisiä monimuotoisuuden suojelusopimuksia, toteaa Luonto-Liiton metsävastaava Risto Mustonen.

Suomen viimeisten luonnonmetsien säästämistä on vaatinut aiemmin tänä vuonna myös yli 200 tutkijaa maa- ja metsätalousministeriölle osoittamassaan vetoomuksessa. Ympäristöjärjestöt ovat toistuvasti esittäneet Metsä-Lapin luonnonmetsien säästämistä hakkuilta. Vaatimus koskee noin puolta prosenttia Lapin metsäkeskuksen alueen suojelemattoman metsämaan pinta-alasta.

-Osuus on niin minimaalinen, että Lapin metsäteollisuuden tarvitsema lisäpuu löytyy aivan varmasti alueen talousmetsistä. Luonnonmetsän hakkuu ei ole millään mittarilla kestävää metsätaloutta. Ikimetsien hakkuut ovat aikaisemmin aiheuttaneet konflikteja ja tahranneet Suomen metsäteollisuuden mainetta ulkomaisten asiakkaiden silmissä, muistuttaa Mustonen.

Lisätiedot:

Risto Mustonen, metsävastaava, 0400 687856, risto.mustonen_ät_luontoliitto.fi
http://www.forestinfo.fi

kuuluu seuraaviin kategorioihin: ,