Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Luonto-Liitto vaatii Metsähallitusta lopettamaan suojelemattomien erämaametsien hakkuut Metsä-Lapissa

Luonto-Liitto vaatii Metsähallitusta lopettamaan suojelemattomien erämaametsien hakkuut Metsä-Lapissa

Luonto-Liitto tiedottaa 30.1.2009

Valtion liikelaitos Metsähallitus on joulukuussa 2008 ja alkuvuodesta 2009 hakannut luonnontilaisia erämaametsiä Sallan, Savukosken ja Kittilän kuntien alueella. Hakkuut pirstovat ja kaventavat läntisen Euroopan laajinta alkuperäisluonnon keskittymää.

Luonto-Liitto on tyrmistynyt valtion tavasta kohdella ikimetsiä, joiden se itsekin on todennut säilyneen hakkuutoiminnan ulkopuolella eli luonnontilaisina. Suomi on sitoutunut kansainvälisin sopimuksin pysäyttämään monimuotoisuuden heikkenemisen (mm. Countdown 2010 -hanke), mutta tuhoaa silti monisatavuotiasta luonnonmetsää.

- Hakkuut ovat kansainvälisen tason häpeätahra. Metsähallitus pyrkii hakkuilla tietoisesti heikentämään luontoarvoja sekä rikkomaan yhtenäisiä aluekokonaisuuksia ja yhteyksiä olemassa oleviin suojelualueisiin, sanoo Teppo Rämä Luonto-Liiton metsäryhmästä.

Suomessa toimiva metsäteollisuus ajaa parhaillaan pysyvästi alas huomattavaa osaa kapasiteetistaan. Tässä tilanteessa riippuvuus ulkomaisten ostajien päätöksistä kasvaa, eivätkä he katso hyvällä luonnonmetsistä peräisin olevaa sellua.

- Valmistelemme Eurooppaan suuntautuvaa kampanjointia, joka aloitetaan, ellei näiden luonnonmetsien tuhoamista lopeteta, kommentoi Luonto-Liiton puheenjohtaja Mauno Särkkä.

Vaikka puun tarve vähenee, uhraa valtion liikelaitos metsätaloudelta säästyneitä erämaita ulkomaille karkaavalle metsäteollisuudelle. Samaiset alueet ovat tärkeitä muun muassa virkistyskäytölle, matkailulle ja porotaloudelle. Metsähallituksen toiminta Metsä-Lapissa ei ole ekologisesti, sosiaalisesti eikä taloudellisesti järkevää.

Lisätiedot:

Teppo Rämä, Luonto-Liiton metsäryhmä, dokumentoinut hakkuita, 040 5736376 (tavoitettavissa klo 15 asti)
Olli Manninen, Luonto-Liiton metsäryhmä, koordinoinut luonnonsuojelujärjestöjen maastotöitä Metsä-Lapissa, 050 5940429
Mauno Särkkä, Luonto-Liiton puheenjohtaja, 044 5114546


Muita kuvia:
http://picasaweb.google.com/forestlapland
http://www.forestinfo.fi/metsalappi
http://www.forestinfo.fi/forestlapland

kuuluu seuraaviin kategorioihin: ,