Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Luonto-Liitto vaatii maa- ja metsätalousministeriöltä välitöntä toimintaa Suomen susikannan pelastamiseksi

Luonto-Liitto vaatii maa- ja metsätalousministeriöltä välitöntä toimintaa Suomen susikannan pelastamiseksi

Viimeisin arvio Suomen susikannan koosta osoittaa että susi on Suomessa pahassa pulassa. Susia on Riista- ja kalataloudentutkimuslaitoksen (RKTL) arvion mukaan maassamme ainoastaan 150-160 yksilöä. Muutaman vuoden aikana Suomen susikanta on RKTL:n arvioiden mukaan vähentynyt yli sadalla yksilöllä.

Luonto-Liitto tiedottaa 26.2.2010

Luonto-Liitto vaatii riistaeläimistä vastaavaa maa- ja metsätalousministeriötä ministerinsä johdolla viimein ottamaan asian tosissaan ja tarttumaan susikannan alati heikkenevään tilaan ennen kuin on liian myöhäistä.

”Ministeriö ei ole osoittanut mitään toimenpiteitä susikannan laskuun puuttumiseksi. Se ei ole myöskään tehnyt mitään susikantaan kohdistuvien ongelmien ratkaisemiseksi. Ministeriö on ainoastaan edistänyt susikannan laskua antamalla riistanhoitopiireille mahdollisuuden liian suurelle luvanmyöntömäärälle”, Luonto-Liiton susiryhmän puheenjohtaja Sami Lyytinen moittii.

Suurin syy susikannan radikaaliin laskuun on lajiin kohdistuva voimakas salametsästys. Mitkään muut tekijät eivät selitä kannanromahdusta ja yhtäkkisesti autioituneita kokonaisten susilaumojen reviirejä. Esiin tulleet salametsästystapaukset ovat vain jäävuoren huippu koko ongelmasta.

”On irvokasta kuinka Suomi selviytyi edellisen kerran susiasiasta tehdystä EU-kantelusta vetoamalla maa- ja metsätalousministeriön johdolla laadittuun kannanhoitosuunnitelmaan. Kuitenkin susikannan kehitys kääntyi nopeaan laskuun nimenomaan heti hoitosuunnitelman tekemisen jälkeen”, Sami Lyytinen sanoo.

Suomen susien ahdinkoa lisää myös Venäjän Karjalan susikannan romahdus, minkä seurauksena Suomi ei saa susikantaan täydennystä rajan takaa. Tilanne on kääntynyt jopa päinvastaiseksi: susia päätyy Venäjän puolelle enemmän kuin sieltä susia Suomeen saapuu.

Susi luokitellaan Suomessa erittäin uhanalaiseksi. Lukumääräisesti niitä on jopa vähemmän kuin saimaannorppia.

Lisätiedot:

Sami Lyytinen, Luonto-Liiton susiryhmän puheenjohtaja
savely(at)utu.fi p. 040 558 6097

Sami Säynevirta, järjestöpäällikkö
sami.saynevirt(at)luontoliitto.fi p. 040 560 7303

www.salakaadotseis.fi
www.luontoliitto.fi

kuuluu seuraaviin kategorioihin: , ,