Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Luonto-Liitto tuomitsee maa- ja metsätalousministeriön myöntämät ilvesluvat

Luonto-Liitto tuomitsee maa- ja metsätalousministeriön myöntämät ilvesluvat

Luonto-Liitto tuomitsee maa- ja metsätalousministeriön myöntämät ilvesten metsästystä koskevat kaatolupamäärät. Maa- ja metsätalousministeriö myönsi 26.11. ilvekselle 495 kaatolupaa, kun Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen (RKTL) suosittelema kestävä ilveskannan verotuksen taso on 282 ilvestä. Maa- ja metsätalousministeriö esitti tiedotteessaan, että RKTL:n suosittelemalla metsästystasolla ilveskanta kasvaisi.

Luonto-Liitto tiedottaa 26.11.2010

"Ilveksenkin metsästyksen on pohjattava kannan kestävään verotukseen. Metsästysmäärien pitää nojata maamme parhaaseen tietämykseen", Luonto-Liiton susiryhmän puheenjohtaja Sami Lyytinen kritisoi. "Kestävän verotuksen tasohan tarkoittaa sellaista metsästysmäärää, jolla kanta ei supistu. Tuntuu, että maa- ja metsätalousministeriössä tämä on ymmärretty tarkoitushakuisesti väärin."

Ilveksen elinkeinoille aiheuttamat ongelmat ovat poronhoitoalueen ulkopuolella hyvin pienet. Mahdolliset ongelmat ovat lisäksi ennaltaehkäistävissä. Ihmiselle ilveksestä ei ole juuri minkäänlaista vaaraa. Ilves on tutkimusten mukaan kaikista suurpedoistamme hyväksytyin ja pidetyin.

Luonto-Liitto vaatii, että maa- ja metsätalousministeriö jäädyttää myöntämänsä ilveksen kaatoluvat, ja lupien määrää tulee tarkistaa vuoropuhelussa tutkijoiden kanssa. Myös susille elokuussa myönnetyt 22 kaatolupaa tulee jäädyttää suojelusyistä.

"Tämä päätös jatkaa ministeriön petovastaista linjaa. Petoasiat tulisi siirtää kokonaan ympäristöministeriön alaisuuteen. On selvää, ettei maa- ja metsätalousministeriö ota millään tavalla huomioon suurpetojen suojelutarpeita," Luonto-Liiton susikampanjavastaava Aura Yliselä tyrmää.

Luonto-Liitto kampanjoi suurpetojen salametsästystä vastaan Salakaadot seis -kampanjallaan. Kampanjassa vaaditaan muun muassa maa- ja metsätalousministeriöltä lisää määrärahoja petovahinkojen ennaltaehkäisyyn.

Lisätietoja:

Sami Lyytinen
Susiryhmän puheenjohtaja
savely[at]utu.fi, puh. 040 5586 097

Aura Yliselä
Susikampanjavastaava
Luonto-Liitto
aura.ylisela[at]luontoliitto.fi, puh. 044 5166 227

Kampanjan nettisivut
http://www.salakaadotseis.fi

Luonto-Liiton susiryhmä
http://www.luontoliitto.fi/susiryhma

kuuluu seuraaviin kategorioihin: , ,