Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Luonto-Liitto tempaisee lentoliikennettä vastaan

Luonto-Liitto tempaisee lentoliikennettä vastaan

LUONTO-LIITTO TEMPAISEE LENTOLIIKENNETTÄ VASTAAN

Luonto-Liitto tiedottaa 17.5.2001

Muistuttaakseen lentomatkalle lähteviä tai sitä harkitsevia kansalaisia lentoliikenteen haitoista Luonto-Liitto vie perjantai-aamuna (18.5.)  lentokentille johtavien pääteiden varteen CO2-merkittyjä ilmapalloja. Pallot symboloivat leikkimielisellä tavalla lentoliikenteen järjettömiä päästömääriä.

Luonto-Liitto paheksuu etenkin kotimaan ja pohjoismaiden sisäisiä lentoja. Kilometriä kohden juuri lyhyet lennot ovat nousu- ja laskeutumisvaiheiden suurten päästöjen takia kaikkein saastuttavimpia.  Lähialueilla on myös olemassa sekä nopeita että halpoja vaihtoehtoja, joten lentäminen on paitsi ekologisesti järjetöntä myös tarpeetonta.

Hallitustenvälisen ilmastopaneelin IPCC:n mukaan kasvihuonekaasujen päästöjä ilmakehään on vähennettävä noin 60 prosentilla, mikäli ilmakehän kasvihuonekaasupitoisuudet halutaan vakiinnuttaa edes nykyiselle tasolle. 60 % vähennys merkitsee sitä, että jokainen maailman ihminen saisi vuodessa tuottaa noin 1,7 tonnia hiilidioksidia. Keskiverto suomalaisturisti voi kuitenkin tuottaa saman verran tai jopa enemmän hiilidioksidia yhdellä ainoalla lentomatkalla, esimerkiksi lentäessään kaukoitään lomailemaan.

Lentokoneella matkustaminen on pahinta, mitä yksittäinen ihminen voi tehdä ympäristölle.

Lentoliikenteen ympäristövaikutukset ovat henkilöä ja kilometriä kohden aivan omaa luokkaansa. Sen lisäksi, että lentäminen kuluttaa henkilökilometriä kohden yli kymmenen kertaa niin paljon energiaa kuin junalla matkustaminen, lentoliikenteen päästöt vapautuvat suoraan yläilmakehään, missä niiden vaikutus on päästömäärään nähden noin kahdeksan kertaa maanpinnan tasolla vapautuvia päästöjä suurempi.

Valtavien hiilidioksidipäästöjen ohella lentokoneiden tuottama vesihöyry heijastaa lämpösäteilyä takaisin maanpinnalle, voimistaen osaltaan ilmaston lämpenemistä. Vesihöyryn ja typen oksidien muodostamat kidepilvet edistävät myös otsonikatoa.

Luonto-Liitto vaatii lentokerosiinin verotusta

Siinä missä esimerkiksi henkilöautoissa käytettyä bensiiniä verotetaan voimakkaasti, on lentokerosiini täysin verotonta. Lentokerosiinin verottomuus voidaan nähdä valtion suorana tukena ainutlaatuisen saastuttavalle toiminnalle! Ilmastonsuojelupuheista huolimatta Suomessa ei ole suunniteltu mitään merkittäviä toimia nopeasti kasvavan lentoliikenteen hillitsemiseksi. Luonto-Liitto vaatii, että Suomen on toimittava lentokerosiinin verotuksen edistämiseksi sekä kotimaassa että Euroopan Unionissa.

Lisätietoja:
Theo Kurtén, Luonto-Liiton Uudenmaan Piiri