Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Luonto-Liitto täyttää tänään 75 vuotta

Luonto-Liitto täyttää tänään 75 vuotta

Lasten ja nuorten oma ympäristöjärjestö juhlii 75-vuotispäiviään 16.10.2018. Luontosuhteen vahvistamisen ohella Luonto-Liitto haluaa vaikuttaa siihen, millainen perintö tuleville sukupolville jää. Järjestön tulevaisuuden suuntaviivoja linjataan vuonna 2019 käynnistyvässä strategiauudistuksessa.

Tänään 75-vuotta täyttävä Luonto-Liitto sai alkunsa kemian harrastuskerhojen yhdistyessä vuonna 1943. Vaikka toiminnan puitteet ja painopisteet ovat vuosien varrella vaihdelleet, tavoite on pysynyt: tarjota lapsille ja nuorille tietoa ja oppimismahdollisuuksia sekä mahdollisuuksia omakohtaisiin luontokokemuksiin ja vaikuttamiseen.

Luonto-Liitto on ollut alusta lähtien lasten ja nuorten oma järjestö, jonka toiminnasta päättävät nuoret itse.

“Luonto-Liitto on ainutlaatuinen niin organisaatiorakenteeltaan kuin toiminnaltaan. Muut järjestöt tai toimijat eivät tarjoa mitään vastaavaa toimintaa. Me olemme ylpeästi lasten ja nuorten järjestö, mikä näkyy kaikessa tekemisessämme sekä tietynlaisessa särmässä”, Luonto-Liiton toiminnanjohtaja Nina Kaipio sanoo.

Luonto-Liiton toiminnan ytimessä on lasten ja nuorten luontosuhteen vahvistaminen. Läpi elämän kestävä rakkaus luontoon syntyy positiivisten luontokokemusten kautta. Niitä Luonto-Liitto tarjoaa esimerkiksi ympäri Suomea järjestettävien luontoleirien kautta.

“Tehtävämme on myös tukea perheitä lähtemään yhdessä luontoon. Järjestämme piiriemme kautta perheleirejä, perheretkiä ja luontokerhoja, sekä esimerkiksi luonnon havainnointiin kannustavia Kevätseurantaa ja Talviseurantaa”, Luonto-Liiton hallituksen puheenjohtaja Ina Rosberg sanoo. Hän itse tuli mukaan toimintaan luontoleirien kautta ja on sittemmin vetänyt Uudenmaan piirin leirejä leirijohtajana.

Ympäristötietoisuuden lisääminen on yhä tärkeämpää muuttuvassa maailmassa. Luonto-Liiton kouluvierailuilla kerrotaan muun muassa metsistä, kiertotaloudesta, suurpedoista ja Itämerestä. Vierailut tavoittavat vuodessa lähes 15 000 nuorta.

“Koulujen kanssa tehtävä yhteistyö on huomattavaa, ja sen tärkeys nousee esille varsinkin nyt, kun ilmastonmuutoskysymykset ovat esillä. Minkä perinnön jätämme tuleville sukupolville, se on meidän käsissämme nyt”, Nina Kaipio sanoo.

Katse tulevaisuudessa

Ikä ei paina ikinuorta 75-vuotiasta, vaan Luonto-Liitto katsoo tiukasti tulevaisuuteen, kun sen strategian uudistaminen käynnistyy tulevana vuonna.

“Luonto-Liiton vankka arvopohja antaa hyvän lähtökohdan strategiauudistukselle. Toimintaympäristö muuttuu nopeasti. Luonto-Liiton kaltaisen energisen järjestön on tärkeää
olla jatkossakin edelläkävijä”, Nina Kaipio sanoo.

“Toimintamme on vuosien varrella laajentunut valtavasti. Osana strategiatyötä tullaan tekemään valintoja siitä, mihin keskitymme. Tärkeänä punaisena lankanamme on ollut lasten ja nuorten luontosuhteen lisäksi vapaaehtoistoiminnan merkittävyys. Sen tukeminen on meille äärimmäisen tärkeää.”

Ina Rosbergin mielestä tärkeää on, että osallistumisen kynnys säilyy matalana. “Parasta Luonto-Liiton toiminnassa on, että osallistua voi kuka tahansa, mistä tahansa lähtökohdista, pieneen tai suureen tehtävään. Myös strategiatyöhön osallistamme nuoria aktiivejamme alusta lähtien. Muutos lähtee pienestä.”

Luonto-Liitto juhlii merkkipäiväänsä retkeilemällä koko perheen voimin Helsingin Keskuspuistossa lauantaina 27.10. klo 10–14 ja Tampereella Kaitajärven Kodan ympäristössä sunnuntaina 28.10. klo 13–17. Tervetuloa mukaan juhlimaan! 

Luonto-Liittoa voi tukea ja muistaa merkkipäivälahjoituksin osoitteessa www.luontoliitto.fi/lahjoita (keräyslupa: RA/2017/703). Sivuilta löytyy lisätietoa eri tuki- ja lahjoitusmahdollisuuksista.


Lisätiedot:

Nina Kaipio, Luonto-Liiton toiminnanjohtaja, 
p. 0400 530 990, nina.kaipio@luontoliitto.fi

Ina Rosberg, Luonto-Liiton hallituksen puheenjohtaja, 
ina.rosberg@luontoliitto.fi

Kuvatiedustelut: liisa-maija.aukia@luontoliitto.fi

Linkit: Keskuspuiston tapahtuma 27.10. ja Tampereen seudun tapahtuma 28.10.

Kuva: Antti Salovaara

« heinäkuu 2022 »
heinäkuu
matiketopelasu
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Luonto-Liitto Facebookissa

Sll:n logo