Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Luonto-Liiton Siilin piikki PEFC-sertifikaatille

Luonto-Liiton Siilin piikki PEFC-sertifikaatille

Luonto-Liiton nuorista vapaaehtoisista koostuva valtuusto myöntää vuosittain Siilin piikki -antipalkinnon luonnon kannalta kestämättömästi toimivalle taholle. Vuoden 2021 Siilin piikki päätettiin antaa PEFC-sertifikaatille.

PEFC-standardi on antanut katteettomia lupauksia metsätalouden ekologisesta kestävyydestä. PEFC ei ole turvannut luonnon monimuotoisuutta, eikä hiilinielun kasvattamista, toisin kuin sen markkinoinnissa on annettu ymmärtää.

Sertifikaatin piiriin kuuluu yli 90 % Suomen talousmetsistä ja sillä on brändätty suomalaista metsätaloutta kestäväksi 20 vuoden ajan. Tutkimukset ja uhanalaisuusselvitykset kuitenkin osoittavat Suomen metsätalouden aiheuttavan merkittävää lajien ja elinympäristöjen häviämistä ja uhanalaistumista. Tilanne osoittaa selkeästi PEFC:n puutteet.

Syke ja ELY-keskukset irtautuivat keväällä 2021 sertifikaatin standardityöryhmästä ilmoittaen, että ekologista kestävyyttä on erittäin vaikea saada huomioiduksi metsätaloustoimijoiden määräävän aseman vuoksi.

”Sertifioinneilla ja ympäristömerkeillä on merkitystä vain, mikäli niiden päätöksenteko ja kriteeristö ovat uskottavalla tasolla. Jos annetaan ekologisuuslupauksia, ne on pystyttävä myös pitämään”, Elina Multaharju Luonto-Liiton liittovaltuustosta toteaa.

 

Lisätietoja antavat:

Elina Multaharju, Luonto-Liiton liittovaltuuston varapuheenjohtaja
elina.multaharju@luontoliitto.fi

Riku Eskelinen, Luonto-Liiton toiminnanjohtaja
riku.eskelinen@luontoliitto.fi
Tel. 0505727782

Reija Mikkola, Luonto-Liiton metsävastaava
reija.mikkola@luontoliitto.fi