Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Luonto-Liitto ja Animalia esittävät viisi askelta ilmasto- ja eläinystävällisen ruoan edistämiseksi

Huomenna perjantaina 11.11. vietetään Pohjoismaista ilmastopäivää. Tämän vuoden teemana on ilmasto ja ruoka. Kohderyhmänä ovat peruskoulun ja toisen asteen oppilaitosten oppilaat, oppisopimusopiskelijat, opettajat ja kasvattajat kaikissa Pohjoismaissa.

Luonto-Liitto tiedottaa 10.11.2011

Elintarvikkeista aiheutuu Suomessa yksityisen kulutuksen kasvihuonekaasupäästöistä 24 prosenttia ja kaikista ympäristövaikutuksista peräti 39 prosenttia. Yleisesti tiedetään, että runsaasti eläinperäisiä tuotteita sisältävät elintarvikkeet kuormittavat ympäristöä ja ilmastoa enemmän kuin kasvikunnan tuotteita sisältävät.

”Oppilailla on liian harvoin mahdollisuus valita terveellinen, herkullinen sekä ilmasto- ja eläinystävällinen lounas. Tarvitaan lisää kasvisruokapäiviä. Mitä jos kouluissa olisikin lähtökohtaisesti tarjolla myös kauden mukaista, ilmastoystävällistä ja kasvispainotteista ruokaa viikon jokaisena päivänä?”, ehdottaa Luonto-Liiton pääsihteeri Leo Stranius.

”Kasvispainotteisella ruokavaliolla on monta hyvää vaikutusta: ympäristön lisäksi ruokavalio vaikuttaa myös eläinten hyvinvointiin. Nykyisellä korkean lihankulutuksen tasolla eläintuotanto on hyvin intensiivistä ja eläinten hyvinvointi jää vähälle. Eläimiä tulisi tuottaa vähemmän ja huomattavasti korkeammalla hinnalla, mikä mahdollistaisi myös niiden hyvinvoinnin lisäämisen”, Animalian toiminnanjohtaja Kati Pulli sanoo.

Luonto-Liitto ja Animalia esittävät Pohjoismaisen ilmastopäivän kunniaksi viisi askelta ilmasto- ja eläinystävällisen ruoan edistämiseksi:

1. Maataloustukipolitiikan uudistus. Kotimaisia maataloustukia tulee ohjata enemmän luomu- ja kasvisruoan tuotantoon. Esimerkiksi viljelijätukien ympäristöohjaavuutta pitää lisätä ja lihamenekin edistämiskampanjoiden sijaan tukea kasvisruoan lisäämistä.

2. Ruoan arvonlisäveron porrastus. Ympäristöystävällisen ruoan arvonlisäveroa on alennettava samalla kun muiden elintarvikkeiden veroa voidaan nostaa. Alennus voisi koskea ympäristöä vähän kuormittavia ruoka-aineita, kuten perunaa ja juureksia tai luomutuotteita.

3. Haittavero lihalle ja juustolle. Esimerkiksi lihalle ja juustolle voidaan asettaa ympäristövaikutusten mukaan porrastettu haittavero polttoaineiden, tupakan ja alkoholin tapaan. Lihan hintaa voidaan nostaa myös tiukentamalla eläintuotantoon liittyviä hyvinvointimääräyksiä. Hintojen korotusten tuottoja tulee suunnata tuotantoeläinten hyvinvoinnin parantamiseen.

4. Julkiset hankinnat ja kasvisruokapäivät. Julkisten hankintojen ohjeistuksia on muutettava niin, että päiväkotien, koulujen, työpaikkojen ja vanhainkotien ruokaloissa on lähtökohtaisesti aina tarjolla kauden mukaista, ympäristöystävällistä ja kasvispainotteista ruokaa.

5. Ympäristömerkinnät pakkauksiin. Ihmisillä tulee olla oikeus tietää ruokansa ilmasto- ja muut ympäristövaikutukset siinä missä tieto hinnasta ja ravintosisällöstäkin on tarjolla. Paljon ympäristövaikutuksia aiheuttavien ruoka-aineiden pakkauksiin voitaisiin painaa huomautus tai herättävä tietoisku tupakka-askien varoitusten tapaan.

Lisätietoja:

Leo Stranius
Luonto-Liiton pääsihteeri

Kati Pulli
Animalian toiminnanjohtaja

Lisätietoa elintarvikkeiden ympäristövaikutuksista:
Suomen talouden materiaalivirtojen ympäristövaikutukset (ENVIMAT)

kuuluu seuraaviin kategorioihin: ,