Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Luonto-Liitto huolissaan susivihan kasvusta

Luonto-Liitto huolissaan susivihan kasvusta

Luonto-Liitto on huolissaan kasvaneesta vihan lietsonnasta susia kohtaan ympäri Suomea. Luonto-Liitto muistuttaa, että susi on Suomessa erittäin uhanalainen laji, jonka kannan koko on vain 135-145 yksilöä koko maassa Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen (RKTL) viimeisimmän virallisen arvion mukaan. RKTL:n erikoistutkija Ilpo Kojolan mukaan laji voitaisiin jo määritellä äärimmäisen uhanalaiseksi. Lajin suurimpana uhkana on rikollinen salametsästys.

Luonto-Liitto tiedottaa 28.11.2011

Sudet olivat aiheena torstaina 24.11. eduskunnan kyselytunnilla, jossa kansanedustaja Ritva Elomaa (ps) kysyi, mitä voi tehdä, että sudet eivät vaarantaisi pienten lasten henkeä. Kysymys pohjasi Nousiaisissa 21.11. järjestettyyn susipaneeliin.

“Susipelon tunnetta ei pidä väheksyä, mutta samalla pitää suhteuttaa pelon tunne realismiin. Susia on Suomessa niin vähän, että sellaisen näkeminen luonnossa on todella vaikeaa. Paljon vaarallisempi eläin ihmiselle on esimerkiksi hirvi, ja sudet ovat hirvikannan luontainen säätelijä ja ekosysteemimme osa”, toteaa Luonto-Liiton susikampanjavastaava Aura Yliselä. “Realistisempi pelko kuin suden käyminen yhdenkään ihmisen kimppuun on tässä tilanteessa lajin häviäminen maastamme kokonaan.”

Luonto-Liiton susiryhmä toimii susipelkoja vastaan kiertämällä susialueilla Länsi-Suomessa kertomassa susista yläkoulujen ja lukioiden oppilaille. Kouluvierailuja on tehty noin 100 oppituntia syyskuun jälkeen.

“On tärkeää kertoa susialueiden koululaisille sudesta biologisena lajina ja sitä kautta hälventää heidän pelkojaan. Monille on yllätys, miten vähän susia Suomessa on”, kertoo Luonto-Liiton kouluvierailukoordinaattori ja itse vierailuja tehnyt Heidi Salonen. “Kaiken kaikkiaan vierailut ovat olleet positiivisia kokemuksia, ja oppilaita on aihe kiinnostanut lähes hämmentävän paljon.”

Kouluvierailujen lisäksi ryhmä käy pystyttämässä kotieläimiä suojaavia petoaitoja yhteistyössä tilallisten kanssa, viimeksi lauantaina 26.11. Porin Lattomerellä yhteistalkoissa Satakunnan luonnonsuojelupiirin kanssa. Susiryhmä kampanjoi salametsästystä vastaan Salakaadot seis -kampanjallaan.

Lisätietoja:

Sami Lyytinen, susiryhmän puheenjohtaja: Vastauksia susialueilla asuville vanhemmille: http://www.luontoliitto.fi/susiryhma/blogi/vastauksia-susialueilla-asuville-vanhemmille-180

Mervi Laaksonen: Lapsiperhe susialueella – onko syytä pelkoon?

Salakaadot seis -kampanja:
www.salakaadotseis.fi


Aura Yliselä
Susikampanjavastaava
Luonto-Liitto
aura.ylisela[at]luontoliitto.fi, p. 044 5166 227

Heidi Salonen
Kouluvierailukoordinaattori
Luonto-Liitto
heidi.salonen[at]luontoliitto.fi, p. 040 3634 160

kuuluu seuraaviin kategorioihin: ,