Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Luonto-Liitto arvostelee ylimitoitettuja kauppakeskushankkeita

Luonto-Liitto arvostelee ylimitoitettuja kauppakeskushankkeita

Jyväskylässä viikonloppuna kokoontunut Luonto-Liiton liittokokous on huolissaan mammuttimaisten kauppakeskusten rakentamisvillityksestä.

Luonto-Liitto tiedottaa 30.4.2008

Eri puolille maata on suunnitteilla toinen toistaan suurempia, keskusta-alueiden ulkopuolelle sijoittuvia ostoskeskittymiä. Kauppakeskusten myyntiarviot perustuvat epärealistisiin visioihin kulutuksen jatkuvasta kasvusta ja yhä kauempaa saapuvista asiakkaista.

Yksi valitettava esimerkki on Jyväskylään suunniteltu Eteläportti-hanke. Eteläportti-hankkeessa ihmetyttää erityisesti kauppakeskuksen jakautuminen erillisiin kortteleihin ja rakennuksiin, 9-tien molemmin puolin, jolloin liikkeestä toiseen siirtyminen edellyttää usein myös auton siirtämistä.

Jotta luonnonvarojen kulutus saataisiin kestävälle tasolle, täytyy kulutuksen määrän vähentyä. Jos kaikki kuluttaisivat kuten suomalaiset, tarvittaisiin useita maapalloja tarpeiden tyydyttämiseen. Luonto-Liitto kyseenalaistaa kulutuksen kasvun kansallisena tavoitteena ja katsoo, että myös julkisen vallan tulisi edistää kansalaisten eettisempiä ja ekologisempia kulutusvalintoja.

Samalla kun asuinrakentamisessa on herätty ymmärtämään tiiviimmän yhdyskuntarakenteen edut, on suuntaus kaupan alalla täysin päinvastainen. Kaupunkikeskustojen ulkopuolelle sijoitettavat massiiviset kauppakeskukset hajauttavat asiakkaiden ostosmatkoja entistä laajemmille alueille ja lisäävät yksityisautoilun tarvetta. Tämä on ristiriidassa ilmastonmuutoksen torjunnan ja siihen liittyvän yhdyskuntarakenteen eheyttämistavoitteen kanssa.

Nykyisten alueiden kehittämisen entistä asiakas- ja ympäristöystävällisemmiksi tulisi olla etusijalla automarkettien rakentamisen sijaan.

Luonto-Liitto on vuonna 1943 perustettu lasten ja nuorten luonnonharrastus- ja ympäristönsuojelujärjestö, jonka tavoitteena on vaikuttaa yhteiskuntaan niin, että luonnon monimuotoisuus säilyy ja luonnon itseisarvo tunnustetaan. Luonto-Liitto tarjoaa tietoa, elämyksiä ja toimintaa sekä luo mahdollisuuksia ympäristöpoliittiseen vaikuttamiseen.

Liisa Karhu, Luonto-Liiton Keski-Suomen piirin puheenjohtaja
Limakarh_ät_cc.jyu.fi, 0400 835726