Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Luonto-Liitto, Animalia, Luonnonsuojeluliitto ja WWF vetoavat susien puolesta

Luonto-Liitto, Animalia, Luonnonsuojeluliitto ja WWF vetoavat susien puolesta

VETOOMUS SUSIEN PUOLESTA

Luonto-Liitto tiedottaa 14.3.2001

Luonto-Liitto ry, Eläinsuojeluliitto Animalia ry, Suomen luonnonsuojeluliitto ry ja Suomen WWF keräävät nimiä vetoomukseen, joka luovutetaan maa- ja metsätalousministerille sekä ympäristöministerille toukokuun lopussa.  Vetoomuksessa allekirjoittaneet vaativat, että sutta aletaan vihdoinkin kohdella erittäin uhanalaisena eläimenä.  Sitä ei saa metsästää poronhoitoalueellakaan kuin äärimmäisissä tapauksissa.

Vetoomukseen lähdettiin, koska Suomessa on kesän 2000 jälkeen tapettu kaikkiaan noin 30 sutta, joista suurin osa ei ollut aiheuttanut ongelmia.  Tapettu määrä on peräti neljännes maan kannasta.  Poikkeusluvilla on ammuttu yhteensä 7 sutta poronhoitoalueen ulkopuolella.  20 sutta on tapettu poronhoitoalueella, osa täysin laittomasti ja raa'asti.  Tämän lisäksi susia on laittomasti metsästetty ja tapettu poronhoitoalueen ulkopuolella.

Vetoomuksessa vaaditaan, että susitutkimukseen on osoitettava riittävästi valtion varoja; sopiva määrä on vähintään 2-3 miljoonaa mk vuodessa.  Näillä rahoilla voitaisiin tehostaa susien radiopantaseurantaa ja lisätä susien liikkeistä ja muista tutkimustuloksista tiedottamista.

Petovahinkojen ennaltaehkäisyyn suunnattavia varoja on vetoomuksen mukaan lisättävä huomattavasti.  Tehokasta ennaltaehkäisyä on muun muassa susiaitojen rakentaminen laidunten ympärille.  Asutuksen liepeiltä susia voidaan tarpeen vaatiessa karkoittaa niitä vahingoittamatta.

Mahdolliset petovahingot tulee vetoomuksen mukaan korvata oikeudenmukaisesti.  Poronhoitoalueella omavastuu on poistettava tai muutettava ruokakuntakohtaiseksi ja korvaukset on maksettava ajallaan.  Voitaisiin myös kokeilla Ruotsin mallin mukaista korvausjärjestelmää.  Ruotsissa paliskunnat saavat korvauksia niiden alueella pesivien susien määrän mukaan.

Suomen susikanta on tällä hetkellä alle sata yksilöä, joista osa liikkuu myös Venäjän puolella.  Susi luokitellaan maassamme erittäin uhanalaiseksi lajiksi, ja se on rauhoitettu poronhoitoalueen ulkopuolella.  Poronhoitoalueella susi on rauhoitettu 1.4.- 31.10, muulloin sen metsästys ei edellytä erillistä pyyntilupaa.

Viimeaikaisten tapahtumien takia olisi perusteltua harkita susikannan hoidon ja suojelun siirtämistä Maa- ja metsätalousministeriöltä Ympäristöministeriölle.  Kanta vaatii metsästyksen sijaan suojelua.  Tällä hetkellä Suomen susikanta ei ole elinvoimainen.

Vetoomuksen voi pyytää Luonto-Liitosta (p. 09-684 4420), Animaliasta (p. 09-148 4866), Suomen luonnonsuojeluliitosta (p. 09-228 081) tai WWF:stä (p.09-7740 100).  Sen voi myös tulostaa internetistä, osoitteesta www.luontoliitto.fi.

Lisätietoja:
Outi Ovaskainen,  keskiviikkona 14.3. klo 11-15, puh. 09-684 44230