Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Luonto-Liitto: 70 vuotta luonnonharrastusta ja ympäristökasvatusta

Luonto-Liitto: 70 vuotta luonnonharrastusta ja ympäristökasvatusta

Luonto-Liitto juhlii tänään 70-vuotista taivaltaan lasten ja nuorten luonnonharrastus- ja ympäristönsuojelutoiminnan parissa.
Luonto-Liitto: 70 vuotta luonnonharrastusta ja ympäristökasvatusta

Kuva: Ilmari Karonen

Luonto-Liitto tiedottaa 16.10.2013

Luonto-Liitto perustettiin 16. lokakuuta vuonna 1943. Silloin yksitoista luonnontieteellistä kerhoa ympäri Suomen tapasi eräässä Tehtaanpuiston yhteiskoulun pienessä luokkahuoneessa, jonka ikkunat oli peitetty pimennysverhoin pommitusvaaran vuoksi.

Toiminnan puitteet ovat jatkosodan aikaisesta Suomesta muuttuneet, muttei tavoite: tarjota lapsille ja nuorille tietoa ja oppimismahdollisuuksia sekä mahdollisuuksia omakohtaisiin luontokokemuksiin ja vaikuttamiseen.

Luonto-Liiton entinen puheenjohtaja, järjestössä 1970-luvulta saakka vaikuttanut Heikki Susiluoma sai ensikosketuksen yhdistykseen Luonto-Liiton kesäpäivillä Kuhmossa tasan 40 vuotta sitten kesällä 1973.

– Se oli jotain täysin toisenlaista, mihin olin tottunut – se oli rakkautta ensi silmäyksellä! Luonto-Liitto on aina kasvattanut luonnonsuojelun eliittijoukkoja: 1950–1970 tiedemiehiä ja tutkijoita, 1980-luvulta alkaen järjestö on ollut tiennäyttäjänä monissa luonnonsuojelukysymyksissä.

Seuraavat kesäpäivät olivat vuoden kuluttua Salamajärven tulevan kansallispuiston alueella Sammakkolammella.  Samaisissa maisemissa Susiluoma vaikuttaa myös nyt, kun hän on mukana Koirasalmen luontotupaa pyörittävässä osuuskunnassa Salamajärven kansallispuistossa.

– Olin Luonto-Liiton puheenjohtajana 1980-luvun alussa, jolloin Salamajärven alueesta muodostettiin kansallispuisto. Alue oli suurten taistelujen kohteena toimiessani luontokerhossa Seinäjoella 1970-luvulla. Kansallispuistojen ja alkuperäisen luonnon säilyttäminen on mielestäni luonnonsuojelun yksi ydintehtävistä, Susiluoma sanoo.

Entinen puheenjohtaja kertoo, että Luonto-Liitolla on ollut vahva vaikutus hänen elämäänsä.

– Aika vahvasti se on määritellyt meikäläisen elämän, antanut sille suunnan. Tämä on sellainen ikuinen avioliitto, olen ollut myös 12 vuotta Suomen luonnonsuojeluliiton hallituksessa. Nykyisin avioliitto jatkuu Jyväskylän seudun luonnonsuojeluyhdistyksessä, Susiluoma nauraa.

Nykypäivänäkin Luonto-Liitto haluaa luoda pysyvän suhteen luonnon ja lasten sekä nuorten välillä. Ympäristökasvatuksen lähtökohtana on myönteisten luontokokemusten mahdollistaminen.

– Esimerkiksi lähiluontoon tutustuu helposti vaikkapa luontokerhoissamme, luonnonharrastusta pääsee taas toteuttamaan monilla retkillämme ja leireillämme. Luonto-Liitossa tieto ja ideat eivät kulje pelkästään aikuiselta lapselle, vaan toimintaa tekevät monet nuoret vapaaehtoisemme. Tärkeänä nähdään myös se, että nuoret ja nuoret aikuiset pääsevät vaikuttamaan järjestön sisällä ja saavat äänensä kuuluviin yhteiskunnallisessa vaikuttamistyössä, kertoo Luonto-Liiton nykyinen puheenjohtaja Pia Pässilä.

Luonto-Liitto on perinteinen lasten ja nuorten luonnonharrastus- ja ympäristönsuojelujärjestö, joka täyttää 70 vuotta 16. lokakuuta 2013.

Luonto-Liittoa voi tukea ja muistaa merkkipäivälahjoituksin osoitteessa www.luontoliitto.fi/lahjoita (keräyslupa: 2020/2013/1235). Sivuilta löytyy lisätietoa eri tuki- ja lahjoitusmahdollisuuksista.

Pia Pässilä
puheenjohtaja, Luonto-Liitto