Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Luonto-Liiton Siilin piikki Vapolle viherpesusta

Luonto-Liiton Siilin piikki Vapolle viherpesusta

Luonto-Liiton liittovaltuusto on päättänyt myöntää Siilin piikki -palkinnon Vapolle viherpesusta ja luonnonsuojelun vastaisesta toiminnasta. Siilin piikki -palkinto myönnetään ympäristön kannalta arveluttavista puheista tai teoista.

Luonto-Liitto tiedottaa 21.11.2010

Kampanjoillaan ”Ei puu yksin pala” ja ”2prosenttia” Vapo käy epätoivoista kuolinkamppailuaan. Tulevaisuudessa turpeen energiakäytölle ei ole sijaa.

Vapo haalii käyttöönsä edelleen luonnontilaisia soita, vaikka suoluonto on todettu hyvin uhanalaiseksi. Turpeennosto uhkaa myös vesistöjä sekä kiihdyttää turpeen energiakäytön myötä ilmastonmuutosta.

”Kansalaiset ovat raivoissaan turpeen noston vaikutuksista vesien tilaan myös Etelä-Savossa. Vapon viherpesukampanja on loukkaus luonnosta ja jokamiehenoikeuksista nauttivia maaseudun asukkaita kohtaan”, eteläsavolainen Luonto-Liiton valtuutettu Veli Liikanen sanoo.

Luonto-Liiton valtuusto vaatii, että Vapo ottaa vakavasti ihmisten huolen vesistöjen pilaantumisesta ja kalakantojen vaarantumisesta. Turpeen kaivuulle ei tule myöntää enää yhtään lupaa. Turpeen verotusta tulee kiristää ja ylimääräiset tuet lopettaa. Hallituksen tulee laatia suunnitelma, jossa turpeen energiatuotannosta luovutaan mahdollisimman pian.

Suomen maaseudun tulevaisuus rakentuu usvaisten soiden ja kirkkaiden vesien virkistysarvon sekä muiden ekosysteemipalveluiden varaan. Luonnontilaiset suot ja vedet tarjoavat enemmän työn ja toimeentulon mahdollisuuksia syrjäseuduille kuin lyhyen tähtäimen voiton tavoittelu luonnon raiskauksella.

”Jos Vapo saa jatkaa entiseen malliin, maamme nimestä voi tiputtaa kolme ensimmäistä kirjainta”, valtuusto ärähtää.

Vuonna 2008 Siilin piikki -palkinto myönnettiin ympäristöministeri Paula Lehtomäelle ja vuonna 2009 maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttilalle.

Valtuuston puheenjohtaja Theo Kurtén, puh. 050 526 0123
Hallituksen puheenjohtaja Mauno Särkkä, puh. 044 511 4546
Pääsihteeri Leo Stranius, puh. 040 754 7371

Luonto-Liitto on lasten ja nuorten luonnonharrastus- ja ympäristönsuojelujärjestö. Luonto-Liiton tavoitteena on yhteiskunta, jossa arvostetaan luonnon moninaisuutta ja sen itseisarvoa. Luonto-Liiton liittovaltuusto kokoontui Mikkelissä 20.–21.11.2010.

kuuluu seuraaviin kategorioihin: , ,