Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Luonto-Liiton Siilin piikki Talvivaaralle ja Yaralle luonnon tuhoamisesta

Luonto-Liiton Siilin piikki Talvivaaralle ja Yaralle luonnon tuhoamisesta

Luonto-Liiton liittovaltuusto on päättänyt myöntää Siilin piikki -palkinnon Talvivaaran kaivokselle ja kemianalan yritys Yaralle ympäristövaikutusten vähättelystä ja härskistä vastuun pakoilusta. Siilin piikki -palkinto myönnetään ympäristön kannalta arveluttavista puheista tai teoista.

Luonto-Liitto tiedottaa 20.11.2011

Yara aikoo jalostaa Savukoskelle suunnitellun Soklin kaivoksen malmin Venäjällä, ja Sotkamossa toimiva Talvivaara on väläyttänyt jalostustoiminnan sijoittamista Lähi-itään. Saastuttavien prosessien siirtäminen heikomman lainsäädännön ja valvonnan maihin osoittaa, että yhtiöiltä puuttuu aito sitoutuminen ympäristövastuulliseen toimintaan.

”Yaran Sokli-kaivoksen malmin rikastusta Kovdorissa on ehditty jo markkinoida ympäristöystävällisempänä vaihtoehtona ennen kuin sen ympäristövaikutuksia on edes kunnolla arvioitu. Ympäristöhaittoja ei päästä karkuun valtiota vaihtamalla”, toteaa Luonto-Liiton valtuuston puheenjohtaja Senni Luosujärvi.

Talvivaaran Pekka Perän lausunto Savon Sanomissa (17.11.2011) kertoo vastaavanlaisesta halusta paeta ympäristölainsäädäntöä toiminnan kehittämisen sijaan.

”Pekka Perän viesti on selvä: jos he eivät saa saastuttaa Suomessa, he siirtävät saastuttavan toiminnan ulkomaille. Jos näillä yhtiöillä ei ole kykyä ja halua selvittää ympäristövaikutuksia ja minimoida niitä, ei yhtiöiden ole syytä toimia kaivosalalla” toteaa Luonto-Liiton hallituksen puheenjohtaja Tuomo Lindholm.

Luonto-Liiton valtuusto vaatii, että Talvivaaran kaivos suljetaan ja suunnitteilla oleva Sokli-hanke lopetetaan alkuunsa. Kaikissa toteutettavissa kaivoshankkeissa ympäristövaikutukset on minimoitava maasta riippumatta. Ympäristölakeja ei ole säädetty huvin vuoksi. Niiden tarkoitus on estää peruuttamattomia haittoja luonnonvaroille ja elinympäristöille.

Aiemmat Luonto-Liiton Siilin piikki -palkinnot
- 2010: Vapo
- 2009: Maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttila
- 2008: Ympäristöministeri Paula Lehtomäki
- 2007: Kesko ja SOK

- Valtuuston puheenjohtaja Senni Luosujärvi, puh. 0400 911 891
- Hallituksen puheenjohtaja Tuomo Lindholm, puh. 050 542 8903
- Pääsihteeri Leo Stranius, puh. 040 754 7371

Luonto-Liitto on lasten ja nuorten luonnonharrastus- ja ympäristönsuojelujärjestö. Luonto-Liiton tavoitteena on yhteiskunta, jossa arvostetaan luonnon moninaisuutta ja sen itseisarvoa. Luonto-Liiton liittovaltuusto kokoontui Helsingissä 19.–20.11.2011.

kuuluu seuraaviin kategorioihin: , ,