Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Luonto-Liiton Siilin peukku Sini Saarelalle

Luonto-Liiton Siilin peukku Sini Saarelalle

Luonto-Liiton liittovaltuusto on myöntänyt Siilin peukku -kunniamaininnan Sini Saarelalle ansiokkaasta kansalaisaktivismista ja Arktiksen suojelun ja ilmastonmuutoksen torjunnan nostamisesta yhteiskunnalliseen keskusteluun.
Luonto-Liiton Siilin peukku Sini Saarelalle

Sini Saarela.

Luonto-Liitto tiedottaa 23.11.2013

Ilmastonmuutoksen hillintä vaatii tiukkoja ratkaisuja sekä vallitsevien valtasuhteiden ja toimintatapojen kyseenalaistamista. Politiikan pitäisi mahdollistaa ja ohjata niin tavallisten kansalaisten, kuntien kuin yritystenkin valintoja pois fossiilisista polttoaineista. Näin ei vielä valitettavasti ole.

Yhteiskunnat ja niiden harjoittama politiikka eivät muutu toivomalla vaan tekemällä. Kansalaisten oma aktiivisuus ympäristöasioiden esille tuomisessa on ensiarvoisen tärkeää. Välillä se tarkoittaa myös isoille varpaille astumista, kuten Venäjällä syytteeseen joutuneiden aktivistien tapaus osoittaa.

"Mutta vain ja ainoastaan toimimalla itse voimme vaikuttaa. Sini Saarelan peräänantamaton toiminta ympäristön ja ihmisten hyväksi on inspiroivaa. Haluamme kunniamaininnalla luoda arvostusta tinkimättömälle kansalaistoiminnalle", sanoo valtuuston puheenjohtaja Ville Laitinen.

Taloudellinen toiminta ei voi enää ilmaston muuttuessa ja arktisen merijään sulaessa perustua fossiilisten polttoaineiden hyödyntämiselle. llmastonmuutoksen pitäminen alle kahdessa asteessa edellyttää, että neljä viidesosaa löydetyistä fossiilisista polttoaineista jätetään käyttämättä.

“Arktisen alueen öljynporaus on vastuutonta paitsi ilmastonmuutoksen torjunnan näkökulmasta, myös siksi, että suuren öljyonnettomuuden riski on kestämättömän suuri ja torjuntatyö onnettomuuden tapahtuessa olisi äärimmäisen vaikeaa. Arktisen alueen öljyvarat tulisikin ehdottomasti jättää meren pohjaan”, sanoo Luonto-Liiton hallituksen puheenjohtaja Pia Pässilä.

Me voimme muuttaa kurssia kestävämpään suuntaan. Kestämättömästä energiantuotannosta tulee irrottautua päättäväisesti. Lisäksi Suomen on kansainvälisillä foorumeilla ajettava arktisen alueen öljynporauksen kieltämistä.

Siilin peukku on Luonto-Liiton kunnianosoitus, joka jaetaan nyt ensimmäistä kertaa. Peukku annetaan ansiokkaasta toiminnasta ympäristön hyväksi.

Ville Laitinen
Luonto-Liiton liittovaltuuston puheenjohtaja