Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Luonto-Liiton Siilin peukku Ruotsin lentoveropäätökselle

Luonto-Liiton Siilin peukku Ruotsin lentoveropäätökselle

Luonto-Liiton liittovaltuusto on myöntänyt Siilin peukku -kunniamaininnan Ruotsin lentoveropäätökselle. Luonto-Liiton valtuusto kiittää Ruotsin hallitusta rohkeudesta tehdä tämä ilmastopoliittisesti tärkeä päätös, jollaiseen tuoreiden tutkimusten mukaan yli puolet suomalaisistakin olisi valmis.*

Lentoliikenne on voimakkaassa kasvussa. Mikäli haluamme rajata maapallon lämpenemisen 1,5–2 asteen välille, ei lentoliikenne voi kasvaa nykyistä noin 5 prosentin vuosivauhtia. On laskettu, että vuoteen 2050 mennessä lentoliikenne voisi kuluttaa jopa 27 % jäljellä olevasta 1,5 asteen tavoitteen hiilibudjetista ja kaikkien päästövähennystenkin onnistuessa 12 %.**

Ruotsin lentoveropäätös astui voimaan vuoden alussa, ja lentoveroa on maksettu huhtikuun alusta lähtien. Lentovero on 60 kruunua, eli noin 6 euroa kotimaanlennoilta ja jopa 400 kruunua, eli noin 41 euroa mannertenvälisiltä lennoilta. Luonto-Liiton valtuuston puheenjohtaja, ympäristökasvattaja Laura Haikonen kiittää Ruotsin päätöstä ja kehottaa Suomea harkitsemaan vastaavaa ratkaisua: “Lentoveron tuotto pitäisi käyttää ympäristöystävällisen liikenteen kehittämiseen, kuten nopeaan raideliikenteeseen”, Haikonen esittää. Vähäpäästöisiin liikennemuotoihin panostaminen olisi ilmastotavoitteiden saavuttamiseksi todella tärkeää. Tällä hetkellä lentoliikenteen voi nähdä nauttivan jopa verohelpotuksista, sillä lentokerosiinista ei makseta veroa.

Haikosen mukaan lomalentelyn ei tarvitse olla samalla tavalla osa nuorten ihmisten identiteetin rakennusta kuin ennen. “Matkailu, uusiin kulttuureihin tutustuminen ja itsensä etsiminen on mahdollista muutenkin kuin lentämällä kauas”, Haikonen muistuttaa. Kestävä matkailu ja Suomen kohdalla etenkin kestävä luontomatkailu ovat tulevaisuuden mahdollisuuksia. “Herkkä pohjoinen luonto ei kestä valtavia turistivirtoja, mutta kestävästi toteutettu matkailu tuo syrjäisille alueille tuloja, joita puolestaan tarvitaan mahdollistamaan luontokohteiden säästäminen”, Haikonen huomauttaa. 

Matti Tuomaala, Luonto-Liitto Pohjanmaan sihteeri ja Luonto-Liiton valtuuston jäsen peräänkuuluttaa Suomen hallitukselta rohkeita toimia liikenteen ohjaamiseksi ilmastonmuutosta hillitsevään suuntaan. “Poliittisten päätösten on tuettava ilmastoystävällisiä ratkaisuja. Raideliikenteen käyttämisestä on tehtävä selkeästi lentämistä halvempaa”, vaatii Tuomaala. Myös erilaiset etätyön ja etäosallistumisen mahdollisuudet ovat tärkeä osa liikkumisen muutosta, samoin kuin hitaamman matkanteon hyväksyminen myös työmatkoilla.

Suomen pitää myös seurata tarkasti uusien liikenneteknologioiden kehitystä, sillä hyperloopin kaltaisista uusista ratkaisuista voi löytyä vaihtoehtoja liikenteen hiilidioksidipäästöjen kasvuun. Kiinan supernopeat junat kulkevat jo nyt vauhtia, jolla matka Helsingistä Rovaniemelle kestäisi 2 h 40 min. Tällaisten ratkaisujen luominen Eurooppaan olisi ehkä kallista, mutta ilmastonmuutoksen torjunta on myös turvallisuuskysymys, ja meidän on oltava valmiita maksamaan tulevaisuutemme turvaamisesta.

Luonto-Liiton valtuusto oudoksuu Suomen nihkeyttä ja hitautta lentoveron kaltaisten ilmastopoliittisesti tärkeiden päätösten suhteen ja vaatii hallitukselta ehdotuksia lentoliikenteen päästöjen kasvun ripeäksi rajoittamiseksi ja vähähiilisen liikenteen tukemiseksi.

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005666515.html & http://www.suomenluonto.fi/sisalto/artikkelit/suomen-luonnon-ja-taloustutkimuksen-kysely-yli-puolet-suomalaisista-kannattaa-lentoveroa/

** https://www.carbonbrief.org/aviation-consume-quarter-carbon-budget


Lisätietoja:

Laura Haikonen, Luonto-Liiton valtuuston puheenjohtaja, laura.haikonen@luontoliitto.fi

Matti Tuomaala, Luonto-Liitto Pohjanmaan sihteeri, liittovaltuutettu, matti.j.tuomaala@gmail.com

 

Luonto-Liiton tiedote 4.5.2018