Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Luonto-Liiton leirikansio

Luonto-Liiton leirikansio

Luonto-Liiton LEKA – leiriopas luontohörhöille

Luonto-Liitto tiedottaa 23.5.2000

Ympäristö- ja luonnonharrastusjärjestö Luonto-Liitto on järjestänyt leirejä jo vuodesta 1951. Kokemuksen syvät rintaäänet on nyt kasattu kansioksi "Luonto-Liiton LEKA – opas luontoleirien järjestäjille", avuksi uusille luontoleirien järjestäjille sekä virikkeeksi ja muistukkeeksi konkareille.

"Ennen kaikkea: luontoleirillä on hauskaa. Hauskaa on itse tekeminen, elämykset, haistaminen, maistaminen, toisin tekeminen, vaihtelu…" Luonto-Liitto tahtoo osaltaan kasvattaa lapsia ymmärtämään ja kokemaan omakohtaisesti luonnon merkitystä ja kaiken elämän suurenmoisuutta. Muutama päivä leirillä vastaa lasten luonnontarpeeseen, haluun solmia suhteita murkkuihin, siileihin ja kumppaneihin – ihmisten lisäksi. Pikkulasten luontaisesta ihmettelystä lähtee elämän luontopolku!

LEKA:n vajaalla sadalla sivulla käydään läpi luontoleirin filosofiaa ja käytäntöä leirin suunnitelusta työläisten värväykseen ja itse leiriaikaan. Leiriohjelma, yhteistoiminta lasten ja ohjaajien kanssa, turvallisuus ja ruokapuoli saavat omat lukunsa. Tunnistatko Kalle Koheltajan, Viivi Tiitiäisen, Tomi Tomeran ja muut tyypilliset leiriläiset?

Luonto ei ole erillinen ohjelmanumero

Luontoleirillä lähes kaikki riennot ja puuhat ovat ulkona ja ohjelma perustuu suurelta osin ympäröivään luontoon. Koska luontoa arvostetaan ja kunnioitetaan, arjen askareetkin mallataan mahdollisimman vähän luontoa rasittaviksi. Luonto ei siis ole erillinen ohjelmanumero, vaan mukana aina ja kaikkialla luontoleirin ajan! Toki leiriviikkon mahtuu jalkapalloa, uintia ja leirinuotiolla tunnelmointia ynnä muuta ’tavallista’ puuhaa.

Luonto-Liiton leireillä leiriläisiä on yleensä vain 25–30, ja lapsia on vain 3–5 yhtä ohjaajaa kohti. Jokaisella leiriläisellä on esimerkiksi telttakuntansa kanssa oma telttakummi, joka huomaa ja huolehtii omistaan aamusta iltaan. Samat säännöt koskevat niin leiriläisiä kuin ohjaajia ja johtajia. Luontoleirillä opitaan toinen toiselta ja asioita pohditaan yhdessä.

Henkistä kättä pidempää leirinvetoon voit tiedustella Luonto-Liiton järjestösihteeri Kristiina Hämäläiseltä puhelimitse numerosta 09 – 68444232, tai hamalainen@siili.sll.fi. Luonto-Liiton LEKA maksaa 50 mk jäsenille ja 90 mk muille.

kuuluu seuraaviin kategorioihin: , ,