Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Luonto-Liiton Kevätseuranta: Kesän kynnyksellä

Luonto-Liiton Kevätseuranta: Kesän kynnyksellä

Toukokuun lopulla kesä tekee tuloaan koko maassa. Tervapääskyt ovat kiitäneet Pohjois-Pohjanmaan Pudasjärvelle asti, ja käki kukkuu jo Sodankylässä.
Luonto-Liiton Kevätseuranta: Kesän kynnyksellä

Kuva: Antti Salovaara

Myös myöhäiskevään kukkijoista, kuten kieloista ja tuomesta, on saatu yksittäisiä havaintoja Oulun korkeudelta asti. Niiden runsastumista odotellaan vielä.

Etelä-Suomesta on tähän mennessä ilmoitettu havaintoja Kevätseurannan kaikista lajeista. Kevät ei ole sielläkään suinkaan ohi, sillä esimerkiksi oravanmarjan kukinnasta on saatu vasta muutamia havaintoja. Kannustamme lisäksi muun kevätluonnon tarkkailuun.

”Kuulemme Kevätseuranta-havaintojen ohessa usein muistakin lajeista. Joskus lisätiedoissa voi olla pitkä lista vaikkapa lintuja ja perhosia, joita Kevätseuranta-retki on havaintovihkoon tuottanut. Näitä kannattaa ehdottomasti ilmoittaa myös muualle, kuten Laji.fi:n Vihko-palveluun”, kehottaa Antti Salovaara Luonto-Liitosta. “Kevätseuranta-havainnothan tallentuvat sinne joka tapauksessa.”

Erityisesti Pohjois-Suomessa on vielä jännitettävää. Odotamme innolla, koska kuulemme Lapin maakuntakukan eli kulleron herättäneen niityt täyteen loistoonsa. Kutsumme kaikkia kevään seuraajia mukaan seuraavana ja viimeisenä Kevätseuranta-viikonloppuna 8.–9.6: silloin teemana on pohjoinen kevät.

Kevätseurannassa havainnoidaan keväisten eläin- ja kasvilajien ilmaantumista ja runsastumista kevään kuluessa. Erityisesti kevätlajeja tarkkaillaan Kevätseuranta-viikonloppuina, joita vietetään joka toinen viikonloppu 8.–9.6. saakka. Kevätseurannan havainnot voi ilmoittaa osoitteessa www.kevatseuranta.fi. Havainnot päätyvät Luonnontieteellisen keskusmuseon tietokantaan tutkimuskäyttöön. Kevään etenemistä voi seurata myös sosiaalisessa mediassa kuvien ja havaintojen muodossa aihetunnisteilla #kevätseuranta ja #vedenäärellä.

Kevätseurannan nettisivut: www.kevatseuranta.fi

Kevätseurannan havaintolomake: loydos.luomus.fi/forms/kevatseuranta