Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Kevätseuranta innostaa lähiluontoon

Kevätseuranta innostaa lähiluontoon

Vuoden 2021 teemana on joutomaat. Miten monimuotoisia elinympäristöjä löytyykään aivan kotinurkilta ja lähiympäristöstä!
Kevätseuranta innostaa lähiluontoon

Kuva: Antti Salovaara

Vaikka alkava vuosi on lähtenyt käyntiin kylmissä merkeissä ja lumikerros peittää melkein koko Suomen, on Luonto-Liiton Kevätseuranta-kampanja varma kevään merkki! Viikonloppuna päästään nauttimaan lauhtuneista keleistä ja pidentyneet päivät, pihalintujen laulu sekä pajunkissat antavat lupauksen kevään lähestymisestä.   

Kevätseurannassa havainnoidaan kevään kulkua kasvi- ja eläinlajien avullaPerinteisten 41 vakiolajin lisäksi tarkkailemme vuosittain vaihtuvia teemalajeja. Vuoden 2021 teemana toimii joutomaat. On siis aika kääntää katseekotitalon takaiseen metsänreunaansähkölinjan alaiseen ryteikköön tai teollisuusalueen viereiseen villiintyneeseen niittyyn 

Usein ei tule edes ajatelleeksi, kuinka joutomaat ovat tärkeitä monimuotoisia elinympäristöjä. Erityisesti kaupungeissa, joissa suurin osa luonnontilaisesta ympäristöstä on raivattu pois, monet lajit ovat riippuvaisia joutomaista. Eri lajit myös hyödyntävät näitä alueita monin tavoin esimerkiksi koti-, ruokailu- tai levähdyspaikkoina”, Ilona TuovinenKevätseuranta-kampanjan koordinaattori kertoo. 

Tämän vuoden teemalajeina toimivat viisi joutomaita edustavaa lajia, joista löytyy niin tuttuja, vähemmän tunnettuja kuin haitallisia edustajia. Tarkkailemme pajun kukintaa, sisiliskojen paistattelua kevätauringossa, hurjalta kuulostavaa veriludetta, pientä kivitaskua sekä haitallista vieraslajia etelänruttojuurta. 

Jotta lajeja pääsisi havainnoimaan, ei tarvitse välttämättä lähteä kauas metsään tai merenrantaan. Elämää ja kevättä kuhiseva retkikohde voi löytyä kerrostalon sisäpihalta tai viereiseltä teollisuusalueelta. Haluamme kannustaa ihmisiä näkemään tutut joutomaat aivan uusin silmin! ”, Tuovinen painottaa. 

Ensihavaintoja Kevätseurannan lajeista otetaan jo vastaan, mutta erityisesti meitä kiinnostavat kampanjan havaintoviikonloppuina tehdyt runsaushavainnot. Ensimmäinen Kevätseuranta-viikonloppu onkin jo 27. – 28.2 ja kevään tarkkailu jatkuu joka toinen viikonloppu aina alkukesään asti 5. – 6.6. Havainnot tallennetaan Luonnontieteellisen keskusmuseon tietokantaanjosta ne ovat saatavilla tutkimuskäyttöön.  

Havainnot voi ilmoittaa sähköisellä lomakkeella osoitteessa www.kevatseuranta.fiLasten omat kevätseurantakortit voi palauttaa sähköisesti osoitteeseensieppo.toimitus@luontoliitto.fi tai postitse osoitteeseenLuonto-Liitto, Itälahdenkatu 22 B, 00210 Helsinki. Kaikki lasten kevätkortin palauttaneet osallistuvat lasten luontolehti Siepon järjestämään arvontaan! 

Kannustamme jakamaan havaintoja, keväisiä kuvia ja retkitarinoita sosiaalisessa mediassa aihetunnisteella #kevätseuranta, @kevatseuranta ja @luontoliitto 

Luonto-Liitto toivottaa kaikille hyvää kevään odotusta ja intoa osallistua mukaan Kevätseurantaan! 


Lisätiedot: 
 
Ilona Tuovinen, Kevätseurantakoordinaattoriilona.tuovinen@luontoliitto.fi 
Puh. 044 338 1543 

Teija Peura, Luonto-Liiton ympäristökasvatuspäällikkö, teija.peura@luontoliitto.fi 
Puh. 044 045 8898 

Anna Stenius, Luonto-Liiton viestintäpäällikköanna.stenius@luontoliitto.fi 
Puh. 050 4659328 

 
Kevätseurannan omat sosiaalisen median kanavat: 
 
www.facebook.com/kevatseuranta 
www.instagram.com/kevatseuranta


Luonto-Liiton tiedote 25.2.2021

kuuluu seuraaviin kategorioihin: