Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Luonto-Liiton Kevätseurannassa lähdetään retkelle kaupunkiin

Luonto-Liiton Kevätseurannassa lähdetään retkelle kaupunkiin

Lauha talvi on jo tuonut ensimmäiset muuttolinnut Suomeen, ja on taas aika käynnistää Luonto-Liiton perinteinen Kevätseuranta. Vuoden 2015 Kevätseurannan teemana on urbaani kevät.
Luonto-Liiton Kevätseurannassa lähdetään retkelle kaupunkiin

Kuva: Antti Salovaara

Luonto-Liitto tiedottaa 12.3.2015

Vuosittain toistuvien vakiolajien lisäksi kevään etenemistä seurataan viidellä teemalajilla, jotka viihtyvät erityisesti kaupunkiympäristössä. Tänä vuonna kerätään havaintoja punarinnasta, voikukasta, krookuksesta, lakaisukoneista sekä jäätelönsyöjistä. Kevään tulosta eivät kerro ainoastaan muuttolinnut ja leskenlehdet, vaan myös ihmisillä on omat tapansa kevään vastaanottamiseksi.

Kevätseuranta alkaa virallisesti tulevana viikonloppuna 14.–15.3., mutta jo sitä ennen kannattaa tarkkailla kevään merkkejä ja ilmoittaa ensihavainnoista. Seurattavista lajeista etenkin laulujoutsenia, kottaraisia ja töyhtöhyyppiä onkin jo havaittu eri puolilla Suomea. Viherpeipot, tali-, sini- ja kuusitiaiset puolestaan ovat aloittaneet keväiset konserttinsa jo hyvissä ajoin helmikuussa. Varma alkukevään illan tunnelman luoja on myös laulutaitoaan esittelevä mustarastas, joita leudon talven ansiosta on talvehtinut Suomessa ennätysmäärä.

“Luontoa ei välttämättä tarvitse lähteä tarkkailemaan kauas kaupungista. Monia kevätseurantalajeja voi nähdä kaupunkien rannoilla, toreilla ja puistoissa. Luonto-Liiton tämänvuotinen Kevätseuranta kutsuukin kaikki kaupunkilaiset tutustumaan kotikaupunkinsa lähiluontoon urbaanin retkeilyn myötä”, sanoo Luonto-Liiton Kevätseuranta-vastaava Auli Elolahti.

Urbaanille kevätretkelle voi lähteä kävellen, polkupyörällä tai julkisella liikenteellä – Helsingissä jopa metrolla. Kaupunkien karttoja tutkiessa huomaa, että niiden nimistö on täynnä vuoria, laaksoja, harjuja, mäkiä, kallioita, niemiä, lahtia ja saaria, jotka tarjoavat kevään tarkkailijoille useita urbaaneja retkikohteita. Tehdään retki kaupunkiin!

Kevät saapuu kaikkialle

Kevätseurantaan voi osallistua kuka tahansa luonnosta kiinnostunut. Seurattavia teema- ja vakiolajeja on yhteensä 47. Ensihavaintojen päivämääriä voi ilmoittaa internetissä milloin vain, ja lajien runsautta arvioidaan joka toinen viikonloppu 14.–15.3. alkaen aina 6.–7.6. asti.

Ohjeet havaintojen lähettämiseen löytyvät osoitteesta www.kevatseuranta.fi. Ilmoitetut havainnot kirjataan Luonnontieteellisen keskusmuseon tietokantaan, josta havaintoja on myös mahdollista käydä itse seuraamassa. Havainnot ovat tärkeitä fenologiatutkimukselle, joka auttaa mm. ilmastonmuutoksen tutkimisessa.

Lapsille on oma seuranta nimeltään Kevättuuli, jossa kevään tuloa tarkkaillaan seuraamalla 12 helpon ja tutun lajin saapumista eri puolille Suomea. Kevätseurannan ruotsinkielisestä toteutuksesta vastaa Natur och Miljö.

Ylen aamu-tv:n lähetyksissä kerrotaan kevään edistymisestä jokaisen seurantaviikonlopun jälkeisenä torstaina noin klo 8.15. Kevätseurantaan liittyviä kuvia voi lähettää Suomen luonnonsuojeluliiton Ikkuna Suomen Luontoon -sivustolle www.ikkunasuomenluontoon.fi/kevatseuranta.

Kevään heräämistä on seurattu jo yli 50 vuoden ajan – tuhansia havaintoja Suomen kevään etenemisestä ja keväisten lajien ensiesiintymisestä on kerätty Luonto-Liitossa vuodesta 1961.

Lisätietoja:
www.kevatseuranta.fi