Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Luonto-Liiton Kevätseuranta kutsuu havainnoimaan keväistä suoluontoa

Luonto-Liiton Kevätseuranta kutsuu havainnoimaan keväistä suoluontoa

Luonto-Liiton perinteinen Kevätseuranta käynnistyy jälleen maaliskuun puolivälissä lumikinoksia uhmaten. Tänä vuonna Kevätseurannan teemana on suoluonto.

Luonto-Liitto tiedottaa 7.3.2012

Kevätseurannassa havainnoidaan kevään etenemistä kasvi- ja eläinlajien avulla. Vakiolajien, kuten kottaraisen, kyyn ja mustikan kukinnan lisäksi tänä keväänä havaintoja toivotaan soilla tavattavista lajeista: juolukan ja tupasvillan kukinnasta, vaivaiskoivun lehden puhkeamisesta, kurjesta, hyttysestä, tervapääskystä ja soidintavasta teerestä.

Keväiset suot ovat upeita ja monipuolisia retkikohteita. Poikkeuksellisen monimuotoiseen suoluontoomme kuuluvat niin metsäiset korvet ja rämeet kuin monenlaiset puuttomat avosuot. Suomi on maailman soisimpia maita – suot peittävät maa-alastamme noin kolmanneksen.

"Soilla on suuri merkitys muun muassa monien eliölajien elinympäristöinä, vesistöjen tulvahuippujen tasaajina ja luonnon hiilivarastoina", korostaa Luonto-Liiton metsävastaava Lauri Kajander. "Valitettavasti soiden lajiston ja luontotyyppien uhanalaistuminen on viime vuosina edelleen jatkunut. Suurin osa soistamme on jo valjastettu talouskäyttöön ja ojitettu. Siksi luonnontilaisten soiden suojelua ja muutettujen soiden ennallistamista tarvitaan kiireesti lisää."

Kevään seurantaa kaikille

Kevätseurantaan voi osallistua kuka tahansa luonnosta kiinnostunut. Havaintoja kerätään 39 vakiolajin lisäksi 7 teemalajista. Ensihavaintojen lisäksi tarkkaillaan lajien runsastumista. Ensihavaintojen päivämääriä voi kirjata ja ilmoittaa milloin tahansa. Lajien runsautta arvioidaan kaksiportaisella asteikolla (harvalukuinen/runsas) joka toinen viikonloppu, alkaen 17.–18.3. aina 9.–10.6. asti.

Havaintoja otetaan vastaan kevään ajan netti- ja paperilomakkeella sekä tekstiviestillä. Ilmoitetut havainnot kootaan Luonnontieteellisen keskusmuseon tietokantaan, ja niiden avulla voidaan vertailla lajien esiintymistä ja runsautta. Näin muodostuu kokonaiskuva kevään etenemisestä eri puolilla Suomea. Ohjeet havaintojen lähettämiseen löytyvät Kevätseurannan nettisivuilta osoitteesta www.kevatseuranta.fi.

Lapsille on oma seuranta Kevättuuli, jossa kevään tuloa tarkkaillaan seuraamalla 12 helpon ja tutun lajin saapumista eri puolille Suomea. Kevätseurannan ruotsinkielisestä toteutuksesta vastaa Natur och Miljö.

YLE:n Aamu-tv:n lähetyksissä kerrotaan kevään edistymisestä jokaisen seurantaviikonlopun jälkeisenä torstaina klo 7.45. Kevätseurantaan liittyviä kuvia voi lähettää Suomen luonnonsuojeluliiton Ikkuna Suomen Luontoon -sivustolle www.ikkunasuomenluontoon.fi/kevatseuranta.

Kevään heräämistä on seurattu jo yli 50 vuoden ajan – tuhansia havaintoja Suomen kevään etenemisestä ja keväisten lajien ensiesiintymisestä on kerätty Luonto-Liitossa vuodesta 1961.

Jenni Hämäläinen
Kevätseuranta-vastaava, Luonto-Liitto