Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Luonto-Liiton Kevätseuranta: Koivunlehdet ovat puhjenneet

Luonto-Liiton Kevätseuranta: Koivunlehdet ovat puhjenneet

Koivunlehtien puhkeaminen on päässyt viime päivinä vauhtiin. Maan eteläisimmissä osissa lehdet ovat monin paikoin jo yli kahden sentin mittaisia. Lehtien puhkeamisen pohjoisraja on sisämaassa näihin aikoihin Pohjois-Savon korkeudella.

Luonto-Liitto tiedottaa 18.5.2012

Myös useat muuttolinnut ovat palanneet. Suomen yleisintä pesimälintua, pajulintua, on mahdollista kuulla Oulun korkeudella saakka. ”Pajulintu on helppo havaita sen tunnistettavan laulun perusteella. Nyt on vuoden paras aika mennä aamuyön linturetkelle kuuntelemaan pesimälintujemme upeita yökonsertteja”, kertoo Luonto-Liiton Kevätseuranta-vastaava Jenni Hämäläinen.

Äitienpäivän viikonlopun paikoin lämmin sää sai luonnontarkkailijat sankoin joukoin liikkeelle ja keväthavaintoja kirjattiin runsaasti. Monet tutut kevätlajit ovatkin nyt kauneimmassa loistossaan. Vielä on odotettavissa myöhäiskevään viimeisimpien kukkijoiden, kuten tuomen ja kielon kukinnat. Muuttolinnuista odotetaan vielä erityisesti tervapääskyä, joka palailee muuttomatkaltaan toukokuun loppupuolella.

Kevään havainnoimista kaikille

Kevätseurantaan voi osallistua kuka tahansa luonnosta kiinnostunut. Seuraava Kevätseuranta-viikonloppu on 26.-27.5. Havaintoja kerätään 39 vakiolajin lisäksi seitsemästä teemalajista. Ensihavaintojen lisäksi tarkkaillaan lajien runsastumista. Ensihavaintojen päivämääriä voi kirjata ja ilmoittaa milloin tahansa. Lajien runsautta arvioidaan kaksiportaisella asteikolla (harvalukuinen/runsas) joka toinen viikonloppu alkaen 17.-18.3. aina 9.-10.6. asti.

Havaintoja otetaan vastaan kevään ajan netti- ja paperilomakkeella sekä tekstiviestillä. Havainnot kootaan Luonnontieteellisen keskusmuseon tietokantaan. Niiden avulla voidaan vertailla lajien esiintymistä ja runsautta. Näin muodostuu kokonaiskuva kevään etenemisestä eri puolilla Suomea. Ohjeet havaintojen lähettämiseen löytyvät Kevätseurannan nettisivuilta osoitteesta www.kevatseuranta.fi.

Lapsille on oma seuranta Kevättuuli, jossa kevään tuloa tarkkaillaan seuraamalla 12 helpon ja tutun lajin saapumista eri puolille Suomea. Kevätseurannan ruotsinkielisestä toteutuksesta vastaa Natur och Miljö.
Kevätseurantaan liittyviä kuvia voi lähettää Suomen luonnonsuojeluliiton Ikkuna Suomen Luontoon-sivustolle www.ikkunasuomenluontoon.fi/kevatseuranta. Kevään heräämistä on seurattu jo yli 50 vuoden ajan. Tuhansia havaintoja kevään etenemisestä ja keväisten lajien ensiesiintymisestä on kerätty Luonto-Liitossa vuodesta 1961.

- Jenni Hämäläinen, Luonto-Liiton Kevätseuranta-vastaava, jenni.hamalainen(at)luontoliitto.fi, puh. 040 562 5047
- Lauri Kajander, Luonto-Liiton metsävastaava (Suo-teema), lauri.kajander(at)luontoliitto.fi, puh. 045 117 9610

www.kevatseuranta.fi
www.ikkunasuomenluontoon.fi/kevatseuranta