Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Luonto-Liiton Kevätseuranta: Kevät saapuu yhä aikaisemmin

Luonto-Liiton Kevätseuranta: Kevät saapuu yhä aikaisemmin

Kevät on tänä vuonna edennyt lähes normaalissa aikataulussa. Maaliskuussa kevät näytti olevan huomattavasti etuajassa, ja kevätseurannassa tehtiin kaikkien aikojen havaintoennätys. Tämän jälkeen, hutikuun alussa, maahan saatiin uusi lumipeite, joka hidasti kevään etenemistä ja kevätlajien runsastumista.

Luonto-Liitto tiedottaa 14.6.2012

”Kevätkasvien kukinnoissa on havaittu pientä myöhästymistä. Muuttolinnut sen sijaan ovat saapuneet ajallaan. Kevään aikaistumistrendi on havaittavissa pitkään jatkuneen yhtäjaksoisen kevätseurannan tilastoissa. Esimerkiksi muuttolinnut palaavat talvehtimispakoiltaan nykyisin noin paria viikkoa aiemmin Suomeen pesimään”, kertoo Luonto-Liiton Kevätseuranta-vastaava Jenni Hämäläinen.

Kauniita yökonsertteja on mahdollista kuulla vielä juhannukseen saakka. Tämän jälkeen linnut vaikenevat ja keskittyvät enemmän pesimäpuuhiin. Kaikkia havaintoja voi lähettää Luonto-Liittoon vielä 31.7.2012 saakka. Tällä hetkellä havaintoja on saatu jo lähes 10 000 kappaletta.

”Havaintojen suuri määrä kertoo omalta osaltaan siitä, että suomalaiset retkeilevät ja havainnoivat luontoa ahkerasti. Samaan aikaan ympäristön raju muutos saa meidät tarkastelemaan ympäristösuhdettamme kuitenkin uusin silmin. Omaan elinympäristöömme tutustumisen kautta saamme eväitä ympäristöongelmien ratkaisemiseen ja luonnon arvon ja merkityksen ymmärtämiseen”, kommentoi Luonto-Liiton pääsihteeri Leo Stranius.

Tänä vuonna Kevätseurannan teemana on ollut suoluonto. Suot ovat olleet paljon esillä esimerkiksi ristiriitoja herättävien turpeenkaivuuhankkeiden yhteydessä, mutta suot ovat myös upeita retkeilykohteita. Etenkin laajat avosuot tarjoavat paljon nähtävää luonnossa liikkujalle niiden runsaan ja omintakeisen lajiston ansiosta. Suolla esiintyvistä lajeista on kertynyt havaintoja mukavasti. Etenkin kurkia ja teeriä nähtiin paljon. Havaintoja saatiin kiitettävästi myös sääskistä ja kukkivista tupasvilloista.

Luonto-Liiton valtakunnallisessa Kevätseurannassa tarkkaillaan yli 40 kasvi- ja eläinlajin ilmestymistä ja yleistymistä kevään aikana. Tiedot kerätään Luonnontieteellisen keskusmuseon tietokantaan. Luonto-Liitossa kevään heräämistä on seurattu jo yli 50 vuoden ajan.

Kevätseurantaan liittyviä kuvia voi lisätä Suomen luonnonsuojeluliiton Ikkuna Suomen Luontoon -sivustolle. Yle:n aamu-tv lähetyksissä on kerrottu kevään etenemisestä seurantaviikonloppujen jälkeisinä torstaina. Kevätseurannan ruotsinkielisestä toteutuksesta vastaa Natur och Miljö. Lisätiedot ja ohjeet havaintojen lähettämiseen löytyvät Kevätseurannan nettisivuilta osoitteesta www.kevatseuranta.fi.

- Jenni Hämäläinen, Luonto-Liiton Kevätseuranta-vastaava, jenni.hamalainen(at)luontoliitto.fi, puh. 040 562 5047
- Leo Stranius, Luonto-Liiton pääsihteeri, leo.stranius(at)luontoliitto.fi, puh. 040 754 7371
- http://www.kevatseuranta.fi
- http://www.ikkunasuomenluontoon.fi/kevatseuranta