Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Luonto-Liiton Kevätseuranta käynnistyy viikonloppuna

Luonto-Liiton Kevätseuranta käynnistyy viikonloppuna

Luonto-Liiton perinteinen Kevätseuranta käynnistyy jälleen ensi viikonloppuna. Kevätseuranta on jo vuosikymmeniä innostanut luonnosta kiinnostuneita suomalaisia tarkkailemaan lähiympäristönsä heräämistä kevääseen. Tutuista kasvi- ja eläinlajeista ilmoitettujen havaintojen perusteella voidaan muodostaa kokonaiskuva kevään etenemisestä sekä tutkia vuosien välistä vaihtelua.

Luonto-Liitto tiedottaa 10.3.2011

– Vaikka talvi ei ole vielä hellittänyt otettaan, kevät lähestyy ja ensimmäisiä keväthavaintoja odotetaan heti kun sää alkaa lämmetä, kertoo Kevätseuranta-vastaava Maria Hällfors.

YK:n kansainvälisen metsien teemavuoden kunniaksi kevättä tarkkaillaan tänä vuonna erityisesti metsissä. Helpoimmin kevään heräämistä voi tutkia omassa lähimetsässä, myös kaupungissa. Monelle tulee kenties yllätyksenä, että kaupunkimetsistäkin löytyy rikasta luontoa.

– Jos metsiin on jätetty kaatuneita puita ja annettu eri puulajien kasvaa rauhassa, löytävät lukuisat metsälajit itselleen sopivia elinympäristöjä myös asutuksen läheisyydestä, kertoo Luonto-Liiton metsävastaava Mari E. Niemi.

Keväiset metsät kutsuvat myös metsissä liikkuvaa Kevätseurannan kummia, suunnistuksen maailmanmestari Minna Kauppia.

– Kesälajin urheilijana odotan kevättä aina vesi kielellä. Sitä on vähän niin kuin varsa laitumella, kun pääsee ensimmäisiä kertoja kuivalle maalle. Luonnossa kun liikun, niin luonnollisesti tulee bongailtua kevään merkkejä: leskenlehtiä, perhosia, sinivuokkoja ja tietysti myös muuttolintuja, Minna kertoo.

Metsäteema näkyy Kevätseurannassa vuoden teemalajeina, joita ovat metsissä viihtyvät haapa, kangasperhonen, kevätpiippo, kukkamaljakas ja sirittäjä. Yhteensä yli 40 teema- ja peruslajin ensihavaintoja ja runsastumista seurataan kevään ajan. Ensihavaintojen päivämääriä voi kirjata ja ilmoittaa milloin vain. Lajien runsautta arvioidaan kaikkialla Suomessa kahden viikon välein seitsemänä seurantaviikonloppuna, alkaen 12.–13.3. aina 4.–5.6. asti.

Havainnot voi ilmoittaa netti- ja paperilomakkeella sekä tekstiviestillä. Tiedot kerätään Luonnontieteellisen keskusmuseon tietokantaan. Kaikkien havaintonsa lähettäneiden kesken arvotaan kaksi lahjakorttia Retkiaittaan. Lapsille on oma seuranta Kevättuuli, jossa havaintonsa lähettäneiden kesken arvotaan kolme kappaletta Lasten Suomen Luontokirjaa.

Kevätseurantaan liittyviä kuvia voi lähettää Suomen luonnonsuojeluliiton Ikkuna Suomen Luontoon -sivustolle www.ikkunasuomenluontoon.fi/kevatseuranta. YLE 1:n Aamu-tv:n lähetyksissä kerrotaan kevään edistymisestä ilmoitettujen havaintojen perusteella joka toisena torstaina klo 7.45. Kevätseurannan ruotsinkielisestä toteutuksesta vastaa Natur och Miljö.

Lisätiedot ja ohjeet havaintojen lähettämiseen löytyvät Kevätseurannan nettisivuilta osoitteesta www.kevatseuranta.fi.


Lisätietoja:


Maria Hällfors

Kevätseuranta-vastaava, Luonto-Liitto

maria.hallfors(at)luontoliitto.fi, puh. 044 331 34 31


Mari E. Niemi

Metsävastaava, Luonto-Liitto

mari.niemi(at)luontoliitto.fi, puh. 045 117 96 10

kuuluu seuraaviin kategorioihin:
« heinäkuu 2022 »
heinäkuu
matiketopelasu
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Luonto-Liitto Facebookissa

Sll:n logo