Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Luonnonsuojelijat vaativat Metsähallitusta lopettamaan välittömästi aarniometsähakkuut

Luonto-Liitto tiedottaa 22.9.2009

Ryhmä luonnonsuojelijoita osoittaa mieltään Metsähallituksen hakkuita vastaan Suomussalmen Riuskalla. Luonnonsuojelijat vaativat Metsähallitusta lopettamaan avohakkuut alueella, joka rajautuu välittömästi Riuskan metsien- ja soiden suojelualueeseen. Valtakunnalliset ja alueelliset luontojärjestöt ovat esittäneet alueen suojelua jo useiden vuosien ajan.

Luonto-Liitto vaatii Metsähallitusta suojelemaan kaikki valtion mailla sijaitsevat vanhat metsät. Järjestö vetosi eilen myös kotimaisiin puunostajiin, etteivät ne enää ostaisi puuta kiistanalaisista metsistä. Luonto-Liitto muistuttaa, että aarniometsäpuusta valmistetuilla tuotteilla ei pärjää kansainvälisillä markkinoilla.

Suomessa luonnontilaisia tai sen kaltaisia metsiä on jäljellä enää 4-5 %. Näistä noin puolet on vielä suojelematta.

”Suomalaisen metsäteollisuuden puunkäyttö on tällä hetkellä ennätyksellisen vähäistä ja tuotantokapasiteettiä on leikattu pysyvästi. Nykytilanteessa ei yksinkertaisesti ole mitään mieltä hakata enää ainoatakaan luonnontilaisena säilynyttä metsää”, toteaa Luonto-Liiton metsävastaava Risto Mustonen.

Luonnonsuojelijat haluavat myös muistuttaa vanhojen metsien merkityksestä ilmastonmuutoksen hillitsijänä. Viimeaikaisen tutkimustiedon mukaan vanhat metsät toimivat pitkäaikaisina hiilivarastoina. Ne sitovat hiiltä elävään ja kuolleeseen puustoon sekä maaperään jopa satojen vuosien ajan. Luonnontilaiset metsät ovat elintärkeitä myös lukuisille eliölajeille, maisemalle ja virkistyskäytölle.

Lisätietoja ja kuvia maastosta

0400-687856, Risto Mustonen, Luonto-Liiton metsävastaava

050-3224363, Mari Niemi, Luonto-Liiton hallituksen jäsen

Kuvia hakattavasta Helarasin ja muista Suomussalmen kohteista on seuraavalla Greenpeacen sivulla: http://www.flickr.com/photos/greenpeacefinland/1478525791/in/set-72157602254620967/