Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Luonnonsuojelijat poistavat hakkuumerkit uhanalaisten lintujen kotimetsistä

Luonnonsuojelijat poistavat hakkuumerkit uhanalaisten lintujen kotimetsistä

Greenpeace, Luonto-Liitto, Pirkanmaan luonnonsuojelupiiri tiedottavat 11.4.2008

Luonnonsuojelijat poistavat tänään avohakkuiden rajoja osoittavat Metsähallituksen nauhoitukset uhanalaisten lintujen elinympäristöissä Juupajoella ja Virroilla. Hakkuiden rajoja osoittavat punaiset nauhat vaihdetaan sinisiin, joilla hakkuutyömailla normaalisti merkitään säästettävät puut ja alueet. Nyt hakkuiden uhkaamat alueet merkitään kauttaaltaan säästettäviksi.

Greenpeace, Luonto-Liitto ja Suomen luonnonsuojeluliiton Pirkanmaan piiri vaativat, että Metsähallitus luopuu lopullisesti hakkuuaikeistaan Virtain Pahalamminvuoren ja Juupajoen Musturin alueilla. Alueet ovat tärkeitä Etelä-Suomessa uhanalaiselle kuukkelille ja pohjantikalle. Niistä on kiistelty aiemminkin. Metsähallitus hakkasi uhanalaisten lintujen elinaluetta viimeksi tammikuussa Musturin lähellä Ruovedellä.

- Hallitus on juuri päättänyt Etelä-Suomen metsien suojelun tehostamisesta myös valtionmailla. On törkeää, että Metsähallitus hakkaa kaikkein arvokkaimpia alueita juuri ennen suojelupäätösten toteuttamista, sanoo Greenpeacen metsävastaava Matti Liimatainen.

Hallitus päätti viime viikolla Etelä-Suomen metsien suojelusta eli ns. Metso-ohjelmasta. Ohjelmalle myönnetty rahoitus on kuitenkin niin niukka, ettei sillä pystytä hankkimaan uusia suojelualueita alkuunkaan riittävästi. Tämänkin vuoksi valtion erityisvastuu suurena maanomistajana korostuu Etelä-Suomen metsiensuojelussa.

Ympäristöjärjestöjen lisäksi tutkimuslaitokset ja alueelliset ympäristöviranomaiset ovat Metso-ohjelmasta antamissaan lausunnoissa kritisoineet valtion metsien tarjoamien suojelumahdollisuuksien laiminlyöntiä. Niiden mukaan suojeltava pinta-ala on liian pieni eikä mahdollista laajempien suojelukokonaisuuksien muodostamista.

- Metsähallitus ei ole välittänyt sille toimitetuista tiedoista ja vetoomuksista, vaan jatkaa uhanalaisten lajien tahallista hävittämistä. Perustuslain mukaan vastuu luonnosta ja sen monimuotoisuudesta kuuluu kaikille. Kansalaisille ei jää enää muuta vaihtoehtoa kuin hakkuunauhoitusten poistaminen metsistä, ennen kuin Metsähallitus ehtii tehdä peruuttamatonta vahinkoa, sanoo Suomen luonnonsuojeluliiton Pirkanmaan piirin aluesihteeri Kaija Helle.

Maamme alkuperäisestä metsäluonnosta erittäin laajalta alueelta hävinnyt kuukkeli on Etelä-Suomessa uhanalainen. Pirkanmaan kuukkelimetsät ovat Etelä-Karjalan Parikkalan ohella eteläisimmät tiedossa olevat alueet, joilla laji todistetusti yhä pesii. Kuukkeli on taantunut voimakkaasti viimeisen sadan vuoden aikana. Keskeinen syy tähän on metsätalous. Pirkanmaalla pesii enää alle 10 kuukkeliparia, joista valtaosa asustaa valtionmailla. Pohjantikka on puolestaan alueellisesti uhanalainen laji, joka tarvitsee vanhoja kuusimetsiä elinympäristökseen.

Lisätietoja:

Kaija Helle, aluesihteeri, Pirkanmaan luonnonsuojelupiiri, 040-515 4557